zondag, maart 11, 2007

En nu is het afgelopen met het gezeur over knolraap en koolraap.

Wanneer eminente geleerden als Alan Davidson en Harold McGee het niet eens zijn over de systematische benaming van de koolraap en als kookjournalisten en culinaire experts zich koolraap in plaats van knolselderij in de handen laten drukken of wanneer ze knolraap en koolraap met elkaar verwisselen dan is het duidelijk: Het Einde der Tijden is nabij.
In een laatste poging het tij te keren en klaarheid te brengen in dit buitengemeen belangrijke onderwerp heb ik een koolraap en een bos knolraap aangeschaft. Op de foto is links de koolraap te zien en rechts een bosje knolraap, ook wel meiraap. De macroscopische morfologie is duidelijk verschillend. Koolraap is groot en geel met donkerrood, de knolraapjes zijn klein en wit met helderrood.


In coupes van de wortelknollen is het kleurverschil nog duidelijker te zien, links wederom de koolraap en rechts de knolraap.

De organoleptische keuring van de rapen werd ontsierd door de weigering van het jongste panellid (3 jaar) de aangeboden stukjes knolraap en koolraap te consumeren. De data zijn daarom verkregen door twee onafhankelijke waarnemers.

Het mondgevoel is duidelijk verschillend: koolraap harder en houtiger dan de lichte knapperigheid van de knolraap. Hierbij moet wel aangetekend worden dat de knolraap zeer vers was en hoogstens drie dagen voor consumptie uit de Franse aarde gerukt werd. De koolraap daarentegen had al een verblijf in een koelcel van enkele maanden achter de rug. Alleen de knolraap lijkt me geschikt voor rauwe consumptie.

Smaak: Koolraap heel licht zoet met een duidelijk kool aroma. Knolraap veel frisser en bijna radijsachtig van smaak.

Later meer over de smaak na bereiding.

Lees ook mijn eerdere posts over dit onderwerp.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het helpt om te weten dat koolraap een wintergroente is en knol- of meiraap een typische lentegroente is. Anniek

Anoniem zei

Sorry ik denk dat je een vergissing maakt. De kleine knolletjes zijn MEIRAAP,bestaat ook in gele variant. Maar de KOOLRAAP staat niet op het plaatje en groeit boven de grond als een verdikking in de stengel. Meestal groen van kleur en met veel uitstulpsels met bladeren. Ook is er een paarse variant. De KNOLRAAP is de wortel die bolvormig is en in de aarde wordt gevormd. De andere knol op de afbeelding. En het vruchtvlees is wat geler van kleur. In Nederland gooien we alles door elkaar.

Groetjes Walter

Anoniem zei

Walter jij bedoelt de koolrabi denk ik. Yep er is nog een derde.