donderdag, maart 29, 2007

Gestoomde Zalm met Mierikswortel en Dille.

Een simpel maar feestelijk gerecht dat makkelijk voor 6-8 mensen te maken is. Verse mierikswortel is lastig te krijgen maar de moeite waard. Fijn geraspt ontwikkelt het een scherp aroma dat vergelijkbaar is met dat van mosterd alleen dan een stuk frisser.
Ik kocht een halve zalm, zalmzijde met vel, van ongeveer 1,4 kilo. De zalm besprenkeld met het sap van een citroen en even laten intrekken. Hierna licht gezouten en gepeperd. Een stuk mierikswortel van 2 cm heel fijn geraspt. Ik deed dit met mijn microplane maar een andere fijne rasp werkt ook. De keukenmachine, staafmixer of een scherp mes werkt niet. Verse mierikswortel is vrij hard en je moet het echt heel fijn raspen voor de smaakontwikkeling. Een bosje dille fijngehakt en samen met de geraspte mierikswortel over de zalmzijde verdeeld. De zalm goed ingepakt in aluminiumfolie en 20-30 minuten in de oven die ik op 200 graden had ingesteld. De zalm stoomt dan gaar en neemt de aroma's van de Dille en de Mierikswortel goed op. Het scherpe aroma van de mierikswortel verdwijnt door het stomen en er blijft een frisse smaak over die goed combineert met het anijzige van de dille en het zuur van de citroen.
Voor het serveren de Dille en Mierikswortel van de zalm vegen. Opeten met een sausje van geraspte mierikswortel en Turkse roomyoghurt, op smaak gebracht met zout en peper. We aten er tagliatelle met boter, knoflook en peterselie bij. En dronken ook nog een Chablis.
Lekker!

Geen opmerkingen: