maandag, maart 05, 2007

Eten uit Korea

De Koreaanse keuken vind ik een soort kruising tussen Japan en India. Pepers en sterke smaken uit India bereid met Japanse eenvoud. Geweldig lekker, jammer dat er niet meer Koreaanse restaurants in Nederland zijn.
Een favoriet uit Korea is Bulgogi: gegrild gemarineerd vlees dat je aan tafel inpakt in verse slabladeren. In restaurants kun je aan tafel grillen maar dat is er bij ons thuis helaas niet bij. Hamlappen in dunne plakken gesneden en een halve dag gemarineerd in "pork bulgogi marinade" uit de Koreaanse winkel. Vlees samen met een in dunne plakken gesneden ui in wat hete olie hard gebakken. Geserveerd op geblancheerde Chinese koolbladeren.

Als bijgerecht had ik nog gestoomde Shiitakes met sesamdipsaus gemaakt. Paddenstoelen in dunne plakken in aluminiumfolie ingepakt en 20 min in oven van 200 graden gedaan. Ze stomen dan gaar in hun eigen vocht.
Een paar eetlepels sesamzaad geroosterd en in de vijzel fijngewreven. Bestaat er eigenlijk wel een lekkerder lucht dan versgeroosterd gemalen sesamzaad? Van het sesamzaad met drie delen Koreaanse sojasaus (lijkt op Kikkoman maar is iets aromatischer) een deel rijstazijn, een lepeltje Koreaanse peperpasta (kochujang) en een centimeter versgeraspte gember een dipsaus gemaakt. De saus over de warme paddenstoelen gedaan en alles samen met wat rijst en sake naar binnen gewerkt. Uiteraard aten we er ook kimchi bij.

2 opmerkingen:

Jan zei

Ah, misschien moeten we eens samen Koreaans gaan koken?

Jurgen zei

Lijkt me een goed plan, ben je Mr Ooijer?