maandag, maart 05, 2007

Kimchee, Koreaanse gefermenteerde kool van de Goden.

Kimchi (ook wel kimchee) is Koreaanse gefermenteerde kool. De samenstelling van de smaakmakers kan varieren, er zit meestal hete peper in, knoflook en gember maar er kan ook gefermenteerde vis toegevoegd worden. Andere groenten zoals Daikon, komkommer of knoflookbieslook kunnen in plaats van kool ook de basis zijn.
De groenten fermenteren enkele dagen tot weken en worden dan als bijgerecht bij een Koreaanse maaltijd gegeten. Er vindt een fermentatie plaats zoals bij zuurkool maar het resultaat is veel minder zuur.
Scherp en aromatisch van smaak en dus totaal niet zuur. Aan het begin van "the man who ate everything" beschreef Jeffrey Steingarten kimchi nog als een van zijn voedsel fobieen maar genas daar al snel van. Voor mij was het bij mijn eerste kennismaking met kimchi al duidelijk, een van de lekkerste bijgerechten die er zijn! De smaak is niet goed te omschrijven en ik adviseer iedereen dan ook om het eens te proberen. Het enige risico is dat je er aan verslaafd raakt. Omdat er vele heilzame effecten worden toegeschreven aan kimchi is dat wellicht niet zo'n groot probleem.
Kimchi kun je zelf maken maar voor een eerste kennismaking is het wellicht handiger wat aan te schaffen. Bij sommige Chinese toko's kun je aluminium zakken met prima kimchi krijgen. Een beetje toko heeft ook verschillende soorten in huis. Op het Groot Gelderlandplein in Buitenveldert is een Koreaanse winkel waar ze verse kimchi in vele soorten verkopen, een aanrader!
Later een post met meer voedsel uit Korea.

1 opmerking:

Anoniem zei

op weg naar de sake [voor fondue] kwam ik baek kimchi tegen. was de moeite van het proberen waard. vooral 's-zomers lekker denk ik.

m.