zaterdag, maart 17, 2007

Verse Zee Egel

Hoe moet je zee egels openen, en als dat gelukt is, wat moet je er dan eigenlijk mede?
Vandaag toch maar vier verse zee egels aangeschaft. Volgens de boekjes moet je: of uit de onderkant een rondje, of ze helemaal doormidden knippen. Alan Davidson beveelt ook het bezit van een "coupe oursin" aan: "a most satisfactory possession". Die heb ik dus niet maar wel een stevige keukenschaar. De punt van de schaar in de mondopening van de zee egel gezet en hem doormidden geknipt, dat leek me toch het makkelijkst. In de holte zie je dan de geel/oranje geslachtsorganen van het diertje, het eetbare gedeelte. Deze kun je vervolgens makkelijk met een lepeltje verwijderen. Rauw met citroensap waren ze best lekker. Klassiek Frans in een omeletje wilden mijn huisgenoten er ook wel wat van proeven. De rest heb ik in de sushi van de avond verwerkt.
De structuur is zacht en licht slijmerig. De smaak is zoet met een sterk zeewier aroma. Eigenlijk vond ik ze wat te sterk van smaak en zal ik er niet snel meer aan beginnen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Op deze website kan worden doorgelinkt naar een anatomische tekening en een interactieve ontleding van een zee-egel. Waar zijn ze verkrijgbaar?

M.

Anoniem zei

Ik heb ze bij de Ven in Amsterdam gekocht, maar daar heb je een pasje voor nodig. Overigens relatief duur, 15 euro ex. BTW per kg. Het eetbare gedeelte is dan maar 10% - 20% van het totaalgewicht. Wel interessant om eens te proberen.

Anoniem zei

Dit is mijn favoriete Japanse snack.
De geslachtsdelen mengen met eigeel
en dit goedje mengen door rauwe Sint Jacobsschelp of rauwe inktvis. Doet je relatie echt goed.