zondag, maart 25, 2007

De beste Rookworst van Amsterdam?

Worst is het beste en mooiste dat je van een dood dier kunt maken.
Als ik toevallig langs een slager met eigen worstmakerij kom ben ik niet meer te houden en is het risico groot dat ik beladen met kilo's worsten weer naar buiten kom. Zo was ik deze week in de Haarlemmerstraat, de zelfbenoemde culinaire Hoofdstraat van Amsterdam. Nadat ik al een fortuin had uitgegeven aan een boek over de techniek van de charcuterie (hierover later meer), Pata Negra ham (lekker maar wel schofterig duur) en super lekker zuurdesembrood van het Vlaamsch Broodhuis (de trip naar de Haarlemmerstraat alleen al waard) kwam ik langs slagerij de Rooij. Eigen worstmakerij! Dus hup naar binnen. De metworsten (harde en zachte) zagen er erg lekker uit en smaakten perfect. Ik ben altijd op zoek naar de perfecte rookworst en ging dan ook helemaal uit mijn dak toen de slager vertelde dat zijn rookworsten door het Amsterdamse culinaire orakel, Johannes van Dam, tot de beste van de stad zijn uitgeroepen. Uiteraard heb ik er toen een paar van meegenomen. Mijn proefnotities: Een lekkere worst met een goede knapperige bite en prettige lichte rooksmaak. Zeker een top 10% worst maar niet de beste die ik gegeten heb. Ik vond de kruiding wat te mild en heb ze ook liever wat grover. Slagerij de Rooij maakt geen grove en fijne rookworst maar alleen een type dat er een beetje tusseninzit. Een prima worst dus maar geen omfietsworst wat mij betreft. De metworsten vind ik eerder een trip naar de Haarlemmerstraat waard.
Slager de Rooij vertelde me nog een interessant verhaal over de oorkondes die je bij veel slagers ziet hangen. Als je naar een wedstrijd je worsten instuurt ben je verzekerd van een bronzen medaille. Dat zijn dus de slechtste worsten. Koop dus alleen bij een slager die minimaal zilver voor zijn producten heeft gekregen. De Rooij doet aan dit soort wedstrijden niet mee, lijkt me ook niet nodig.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi, misschien vind je dit wat: slagerij Daan Rijnhardts in de Lijnaanssteeg hoek Singel in Amsterdam. Wint al jaren alle prijzen Gekookte ham!