dinsdag, januari 16, 2007

Of je boerenkool met worst lust.

Wat is er nu meer Winters en Nederlands en Nederlandswinterslekker dan boerenkool met worst? Helaas is het bijna onmogelijk om nog een fatsoenlijke versie te maken. Aardappels kopen lukt nog wel maar de boerenkool wordt al moeilijk. Kant en klaar voorverpakt is het enige dat je bij de supermarkten en veel groenteboeren kunt krijgen. Harde stelen met een kotssmaak of zonder smaak in een verstikkend plastic jasje. Voor een stronk boerenkool wil ik graag wat moeite doen maar zelfs onze lokale groentejuwelier heeft het regelmatig niet. Vaak heeft hij 's morgens alles al versnipperd en voorverpakt, "er is bijna geen vraag naar stronkboerenkool", verontschuldigt hij zich dan. Toch moet de enige fatsoenlijke boerenkoolstamppot van een stronk boerenkool gemaakt worden. Alleen zo krijg je knapperig blad zonder vieze nerven en taaie leerachtige bladeren in de pot.
Een fatsoenlijke worst is ook lastig te vinden. Kant en klaar worsten uit de supermarkt of van de kiloknaller komen natuurlijk niet in aanmerking. Een ambachtelijke, zelfgemaakte, houtgerooktegrove varkensrookworst moet er in. Er zou een boekje moeten komen naar analogie van de supermarktwijngids met slagersrookworsten. De omfietsworst en sterworst, daar moet toch een markt voor zijn? Misschien een webforum voor tips en geheime worstadresjes? Ik weet nu een aantal slagers in Amsterdam Oost en omgeving waar je een redelijke worst kunt krijgen. Maar het blijft een hele toer om de spullen voor zoiets simpels als de boerenkoolstamp in huis te halen. Zijn de goede ingredienten eenmaal in huis, dan is een lekkere boerenkoolstamppot geen moeite, een recept lijkt me dan ook overbodig.

Van een simpele hap is de boerenkool met worst een lastige maaltijd geworden.

1 opmerking:

richii zei

Complimenten met je schrijfstijl! Lust graag een goede (droge) worst. Heb ze regelmatig van MeatCuisine. De beste had ik een keer van de markt in Utrecht, ik geloof alleen op vrijdag. Woon zelf in AMS Oost, welke slagers me hier aanraden?