zondag, april 08, 2007

Zelf Worst Maken: de Darm

Er is geen weg meer terug, aan de slag en zelf worst maken. Allereerst worstbenodigdheden aanschaffen, te beginnen met natuurdarm. Waar koop je dat? Bij een zelfworstmakende slager. Niet dicht bij mij in de buurt te vinden, het interweb maar op dus. Al snel vond ik de site van de Nederlandse Darmenhandel. Opgebeld en ja ze leveren aan particulieren, maar alleen als je in Almere de darmen zelf komt ophalen. Een prettige verrassing dat dit bedrijf, met een productie van 250 duizend kilometer darm per jaar, ook een eenvoudige beginner natuurdarm wil leveren.
In Almere aangekomen trof ik een darmspecialist die zo vriendelijk was mij uitleg over darmen te verschaffen. Altijd mooi om met een expert te praten. Interessant ook voor iemand als ik, die zijn eigen darm meerdere malen van binnen heeft gezien.
De omhulling van verse worsten, rookworsten en droge worsten wordt gemaakt van de dunne varkensdarm. Het dikke vel dat Hausmacher leverworst omsluit is het zogenaamde veteind, oftewel het rectum. In de dikke darm wordt onder andere de Franse Morteau verpakt. Van het gehele gastrointestinale kanaal van het varken wordt alleen de slokdarm niet gebruikt.
Dunne darm wordt verkocht per "Hank" een bos met stukken darm met een totale lengte van 100 yards oftewel rond de 92 meter. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar en een Hank bevat meestal rond de 10-12 stukken darm. De darmen worden geconserveerd door ze te zouten, zijn daardoor zeer lang houdbaar, en moeten dus goed gespoeld worden voor gebruik. Boven zie je een detailopname van darmen in het zout.
Op naar huis voor fase twee, het maken van een vulling voor de worst.

4 opmerkingen:

FijneWIET zei

koken met kanker
'voor iemand die zijn eigen darmen heeft gezien heel interessant'

..uhhh geen disrespect maar krijg er geen trek van

FijneWIET zei

'...nog een mazzel dattie geen teelbalkanker had... zou hij heel exclusieve gerechten maken' zegt een stemmetje

Anoniem zei

Beste Jurgen.

Hartelijk dank voor de info.
Ik zocht lang naar varkensdarmen.
Ik houd van om zelf lekker worst te maken.
Ik ben Slavische mens, ik houd van Slavische gerechten en houd deze gerechten zelf maken.Koken is mijn passie.
Ik wens u een heel goed
2011 en heel veel gezondheid!

P.S. voor darmen is het ook goed Japanse Kambucha.
Ik drink zelf deze drank vanaf mijn kinderleeftijd en in Slavische landen vindt u deze Kombucha bijna in elke gezien.

OP internet vindt u veel info over deze Komboecha.

Met groeten,
Maria

Anoniem zei

Dank je wel voor uw info, ik persoonlijk heb voor mijn kerst een worstenmaakmachine gevraagd en blij genoeg ook gekregen. Ik ga zelf ook mijn worstjes maken, gedaan met al die gestandaardiseerde en kunstmatige smaken vanuit de winkel, tijd voor het echte werk. Het enigste probleem is idd de darmen.
Ik vind het, even tussendoor, wel een beetje ongepast wat de 2 eerste mensen zeggen, vrije meningsuiting? Ok maar niet over een ander zijn rug .

Mvg Elzard