zaterdag, april 28, 2007

Gemarineerde Bietjes, Cypriotische Bieten Salade.

Op vakantie in Cyprus vaak gegeten als onderdeel van Mezze: Bietjes gemarineerd in zuur en knoflook. Heerlijk, maar ik heb gewacht op de eerste voorjaarsbietjes om het zelf ook eens te proberen. Een recept was op het interweb niet te vinden dus ik moest het doen met de vage aanwijzingen van een vriendelijke restauranthoudster uit Cyprus.
Een primeur dus?
Begin hier niet aan als je geen bosjes met verse bieten kunt krijgen. Kant en klaar gekookte oude bietentroep of, god beware, voorverpakte gekookte bieten zijn op zijn best geschikt als veevoeder.
Ik had twee bosjes met in totaal 6 verse bieten. Loof eraf gehaald en een half uurtje zacht gekookt, net onder water met wat zout.
Ondertussen een marinade gemaakt van een uitgeperste citroen, een flinke scheut goede rode wijnazijn, drie grote geperste knoflooktenen, een bosje gehakte peterselie en wat versgemalen peper. Toen de bietjes net gaar waren snel het velletje eraf gehaald en in blokjes gesneden. Blokjes biet door de marinade gemengd en een paar uur laten staan, met steeds even omscheppen.
Opeten: Zoet! Zuur! Knoflook! Aroma! Echt Superlekker!

3 opmerkingen:

Mevrouw Cupcake zei

Jurgen bedankt voor je berichtje...ik heb ook een heerlijke marokkaanse bietsalade recept. die zal inscannen en naar je opsturen morgen. ik heb afgelopen weekend heerlijke bietjes gekocht op het Bio Boerenmarkt aan het Noordermarkt. Echt een aanrader, als je in A'dam woont of vak in A'dam zit op een zaterdag!

Thanks for dropping by --- Mari

jurgen zei

Woon wel in Amsterdam maar aan de andere kant, kom dus eigenlijk nooit op de Noordermarkt maar ben dat wel van plan!

Anoniem zei

bieten zo hup in de oven: kleine ongeveer een uur, grote soms wel 2 uur of langer. Daarna laten afkelen en pellen. Man, wat een hoop smaak zit er dan aan !