zaterdag, april 07, 2007

Lamsoor, of is het Zulte?

Ze zijn er weer, lamsoren! De lekkerste groente die ik ken.
Niet mee klooien, mijn favoriete bereidingswijze gaat als volgt: Lamsoren van ongerechtigheden en houtige steeltjes ontdoen en goed wassen. In een flinke scheut olijfolie wat knoflook een half minuutje aanzetten, lamsoren erbij en niet langer dan een minuutje flink doorbakken. Beetje verse peper erover en meteen serveren. Geen zout toevoegen! Heerlijk bij van alles. Vandaag aten we er een gebakken zalmfilet en wat tagliatelle bij. We dronken ook nog een grauburgunder ( in Frankrijk heet deze druif Pinot gris en in Italie Pinot Grigio) van Dr. Heger.

Over lamsoren valt verder ook nog wel wat interessants te melden. Het is een plantje dat bij voorkeur op door zee overspoelde gebieden groeit. Een zoutminnende soort dus, vandaar de zoutige smaak.
De lamsoor heet eigenlijk helemaal geen lamsoor maar Zulte, ook wel Zee Aster. Daar wijst Johannes van Dam in de Dikke van Dam al op. Ook in "onze smaak" (samengesteld door Jonah Freud) wordt dit verhaal vermeld. De echte lamsoor is de Limonium vulgare en de lamsoor die wij eten heet eigenlijk officieel Aster tripolium. Nu moet je kookschrijvers nooit zo maar vertrouwen en ik heb daarom de Heukels en van der Meijden Flora en de oude Heimans, Heinsius en Jac. P. Thijsse Flora er op nageslagen en die beweren allemaal hetzelfde: de lamsoren die in de winkel liggen heten Zulte. In "onze smaak" staat ook dat de echte lamsoor, Limonium vulgare dus, giftig is. Dat heb ik nergens kunnen terugvinden.
Volgens van Dam is de lamsoor, Aster tripolium, een van de weinige typisch Nederlandse groenten. Dat klopt, in Alan Davidsons meesterwerk: the Penguin/Oxford Companion to Food staat ie niet. De Larousse Gastronomique: niks. Zelfs de lijvige Cambridge World History of Food heeft er niets over te melden. De enige Engelstalige Gastronomische vermelding die ik heb gevonden komt van een veganistische site, zij geven de Zulte een rating van 2 op een schaal van 5 voor eetbaarheid. Dat bevestigt dan wel weer de vooroordelen over veganisten.
Toch moet de Zulte in het buitenland wel bekend zijn, op het bakje dat ik kocht stond vermeld dat ze uit Frankrijk kwamen.



Geen opmerkingen: