maandag, februari 19, 2007

Waarom Amerikaanse supermarkten superieur zijn aan de Nederlandse.

Gisteren was er een documentaire over het Einde van Kurt Cobain op de BBC. Hij heeft zijn laatste heroine en biertje gescoord op Capitol Hill, Seattle, een buurt waar ik meer dan drie jaar gewoond heb. De beelden van Linda's (= een cafe) en de drugsverslaafden op Broadway maakten mij een beetje weemoedig. Ik mis de Pacific Northwest namelijk zo af en toe nog best wel.
Mensen die de VS niet kennen denken vaak dat het daar een soort culinaire woestijn is. Alleen maar McDonalds en andere ranzigheid. Dat beeld klopt dus niet en wil ik bij deze graag rechtzetten.
Niet al het Amerikaanse bier is vies. Er wordt daar heel fatsoenlijk gebrouwen, lokaal in Seattle zijn aan te raden Redhook, Pyramid Ales, de brewpubs Big time en mijn favoriet, ook op Capitol Hill, the Elesian. Ook wordt er in de VS hele acceptabele wijn vervaardigd, maar dat kunt u in iedere Nederlandse supermarkt ervaren.
Maar, Amerikaanse supermarkten dus. Veel beter dan wat ik waar dan ook in Europa ben tegengekomen. Ja, en dat is inclusief Frankrijk, Belgie en Italie. Onze lokale supers hadden altijd verse kreeften. Minimaal 3 soorten wilde zalm, en ook nog een aantal gekweekte.

Intermezzo, de Pacifische zalm: In Europa is er alleen Salmo salar, de Atlantische zalm. In de Pacific heb je, en ik noem hier alleen de in de winkel algemeen verkrijgabare soorten, Chinook of King: Oncorhynchus tshawytscha. Sockeye: Oncorhynchus nerka (leeft alleen in rivieren met een meer) en Coho of Silver: Oncorhynchus kisutch. Dan heb je ook nog de Steelhead wat in feite een zeegaande (anadromous) vorm van de regenboogforel is.

Van het merendeel van deze beesten was er dus altijd wel een wilde of gekweekte vorm verkrijgbaar. Sterker nog, er zijn zelfs periodes dat wilde zalmen van een specifieke rivier te koop zijn, bijvoorbeeld de beroemde copper river salmon.
Verder altijd verkrijgbaar: clams, scallops en een aantal soorten krab (Dungeness en snow crabs bv). Plus een hele mik aan andere zeevruchten en vissoorten natuurlijk.
Groenten: Alles wat je hier hebt plus veel groen spul Collards, mustard greens en midden in de zomer ook nog boerenkool (= kale, wordt volgens mij vooral voor garnering gebruikt). Alleen fatsoenlijke prei was altijd lastig.
Vlees: gehakt kun je op vetpercentage kopen, de steaks zijn superieur aan alles wat ik in Europa heb gegeten.

Misschien ben ik wat al te lyrisch, een smakelijke worst is in de VS heel moeilijk te krijgen en goede kaas is ook redelijk zeldzaam. Maar, ik had het hierboven over een standaard supermarkt. Als je in Seattle naar een "gourmet" supermarkt gaat, zoals Larry's (nu Metropolitan) kun je dus echt alles krijgen.
OK, Seattle is natuurlijk een sophisticated oord met veel mensen die in eten geinteresseerd zijn. Als je naar "Buttfuck Arizona" afreist heb je alleen treurigheid in de Supermarkt natuurlijk, maar dat gaat ook op als je de Grootstedelijke Nederlandse supers vergelijkt met die in Schubbekutteveen.
Kortom, de VS zijn culinair helemaal niet zo beroerd. En, meer dan de helft van de Amerikanen heeft niet op GW Bush gestemd en zal dat ook nooit doen...

6 opmerkingen:

pet2301 zei

Toevallig op deze blog terecht gekomen omdat ik ook met darmkanker gezegend ben (hopenlijk geweest!). Ben in juli geopereerd en heb net mijn tweede chemo afgerond. Maar behalve dat hebben we dus meer gemeen. Want ook ik heb in de VS gewoond en heb daar de keuken goed leren kennen. Ben als hobby oude recepten en 'historische' kook- en eetgewoonten in Amerika gaan verzamelen. Ga maar eens kijken op de website thewestconnection.com, waar ik sinds kort originele recepten publiceer, ook te vinden op de foodrank website onder recepten websites.
Ben toevallig in California op het moment dat ik dit schrijf. Ik ben het met je eens dat de supermarkten hier inderdaad een uitgebreid aanbod hebben. Vergelijken met een AH in Nederland is, zeker tegenwoordig, niet eens de moeite van een overzicht waard. Gelukkig woon ik in Antwerpen, waar een flinke Delhaize, gecombineerd met de zaterdagmarkt een flink eind in de richting komt van een vergelijkbaar aanbod.
Ga maar even voorbij aan het aanbod aan ontbijt cereals en ander snoep en junkfood, die aardig wat winkelruimte in beslag nemen hier. Wat betreft verse groenten (in de US), het valt me altijd op dat de smaak en reuk wat vlak is, typisch gekweekt op hoe het er uit ziet in het schap. Maar dat is in Nederland ook vind ik. Als ik wat voor je mee moet brengen, laat maar weten zolang het niet te zwaar is.

Jurgen zei

Dapper hoor, net na de chemo in het vliegtuig! Of ben je in de VS onder behandeling?
Er is een beetje een scheef beeld van de VS inderdaad, veel Europeanen beseffen volgens mij niet dat je er prima kunt eten. Gemiddeld beter en goedkoper dan in Amsterdam waar ik woon in ieder geval. In Belgie eet je wel weer beter dan in NL natuurlijk...
Heb je recepten bekeken en er zitten veel lekkere klassiekers bij. Ga de Boston beans binnenkort eens proberen. Wat volgens mij ook een enorm succes zou zijn in NL of Belgie zijn Crab cakes. Ik houd erg van de Belgische garnalenkroketten maar crab cakes zijn nog beter.
Dank voor je aanbod iets mee te brengen, ik ga in Mei/Juni wat vrienden opzoeken in de VS en tot die tijd houd ik het wel uit.

pet2301 zei

ja, ik had donderdag tot en met zaterdag mijn laatste chemo en ben woensdag in het vliegtuig gestapt. was alleen wat problematisch met de gevoelloosheid/tintelen in mijn voeten en handen. Moet over 3 weken terug zijn voor de post chemo onderzoeken. Zal eens kijken wat ik heb over crabcakes.

Jurgen zei

Klinkt als oxaliplatin bijverschijnselen. Xeloda pillen of 5FU per infuus?
Toch knap, mij hadden ze het vliegtuig niet ingekregen net na de start van een chemokuur.
Krijg wel honger maar kan even niets eten ivm een scopie morgen.
Echte hamburgers, goed Mexikaans eten, Koreaans. Allemaal geen probleem daar in Californie...

pet2301 zei

ik heb 2 x 3 maanden gehad, en de laatste paar keer werden mijn handen en voeten steeds erger. maar verder heb ik het goed gedaan, dank zij zofran! alleen mijn dokter probeert zo af en toe een hogere dosis op mij uit en dan wordt ik ziek. sneaky! hij hoopt dat ik het niet merk. overgens niets dan goeds over de belgische artsen hoor.
ik vind het wel goed van je dat je je met koken bezighoudt, daar had ik niet echt veel zin in. nu weer wel gelukkig. het is mijn vak, dus dat was niet zo gelukkig. ik doe ook een andere website met receptenboek www.dolcevia.com
sterkte voor de coloscopie morgen.

jurgen zei

Hand en voet problemen had ik ook, door de xeloda. Goed verveld en nu weer babyhandjes en voetjes... Ik moest altijd zeuren om een hogere dosis, waar ik dan weer extra ziek van werd...
Misselijkheid kon ik goed bestrijden met lezen over eten. Maar goed, jij bent er nu toch ook bijna vaf?