zaterdag, februari 17, 2007

Huiskreeft met mayonaise

Onze kat is nu een aantal maanden dood, tijd voor een nieuw huisdier. Maak kennis met Henk. In de aanbieding voor 16,50 per kilo exclusief BTW bij de Ven. Geen geld voor een nieuw huisdier natuurlijk. Op de foto zie je links Henk bij binnenkomst in zijn transportkooi. Hij was nog wat onwennig maar zwaaide al flink met zijn voelsprieten. Snel in bad gedaan, in flink kokend water met wat zout, 20 minuutjes. Rechts zie je hem na het badderen, lekker rood en fris.

De meest humane wijze van euthanasie op kreeften is het snel onderdompelen in een groot volume kokend water. Heb ik dus gedaan. Toch knaagt het een beetje, je gooit tenslotte een levend dier in kokend water.

Henk was lekker, hij werd geserveerd met zelfgemaakte olijfmayonnaise waarin ik ook de zachte groene delen van hem verwerkt had. Zijn karkas is ook nog gebruikt voor kreeftensoep de volgende dag.

Doe ik het nogmaals? Ik weet het niet, het blijft een hele verantwoordelijkheid zo'n huisdier. Garnalen en vissen worden levend ontdaan van hun ingewanden of ontkopt. Dat is net zo wreed als het levend kokend van een kreeft, maar daar hoor je niemand over. Oesters worden levend uit hun schelp gerukt en naar binnen geslurpt, heerlijk. Klaagt het dierenbevrijdingsfront ook niet over. Een kreeft levend in kokend water gooien is confronterend, maar alleen omdat je zelf je eten termineert en dat niet over laat aan iemand anders.

4 opmerkingen:

p zei

Bovendien is een kreeft groot en heeft ie overduidelijk dingen als pootjes en ogen. Dat maakt het extra bruut natuurlijk: Keek ie je nog aan?

Jurgen zei

Ja, hij keek heel tragisch. Bovendien bleef mijn zoontje maar vragen: "is ie al dood?" Of dit nu een opvoedkundig goede of juist foute actie was weet ik eigenlijk niet...

meneer Wateetons zei

En dan hebben we het befaamde 'schreeuwen' natuurlijk nog!

Jurgen zei

Dat schreeuwen viel wel mee, hij floot alleen een beetje nadat ie al gaar was.