maandag, februari 05, 2007

Eendenborst met aardappelkoek en zuurkool

Feest voor alle (voormalige) kankerpatienten, het was gisteren wereldkankerdag! Een goede gelegenheid voor een fijne maaltijd.

Aardappels gebakken in eendenvet zijn heerlijk. Maar, hoe kom je aan dat vet? Als je een eendenborst bakt heb je vet, maar als je daarmede de aardappels nog wilt bakken is de eend koud of doorbakken.
Wat ik dus doe is het volgende. Voorzichtig ruitjespatroon snijden in vetkant van eendenborst, alleen in de vetlaag. Zouten en peperen aan beide kanten. Een minuut of vijf aanbakken op de vetkant in de (grote) koekenpan waarin je de aardappels ook wilt bereiden. Vleeskant ook even bruinen. Hierdoor heb je een flink laagje eendenvet maar de borst is nog niet gaar. Dan de borst in oven van 120 graden zetten en in deze pan de aardappelkoek bakken.
Aardappelkoek: aardappels raspen met grove rasp. Heel goed alle vocht eruit knijpen en mengen met 1 geraspte ui, bloem, zout en peper tot een kleverige maar coherente massa. Aardappelmengsel in koekenpan doen, mag niet meer dan plusminus 1 cm dik zijn. Krokant bakken in een minuut of 20. De eendenborst is mooi rose als de aardappelkoek klaar is.
Zuurkool: Klein stukje spek in wat olie aanbakken, wat gehakte sjalotjes fruiten en karwijzaad, peper en jeneverbessen erbij. Geen zout. Zuurkool uitknijpen en met een flinke scheut witte wijn een uurtje laten stoven.
Met een lichte rode wijn naar binnen werken. Daar ging het vandaag dus mis. De huisbourgogne van de Plusmarkt aangeschaft. Is zogenaamd de beste wijnsupermarkt van Nederland, maar dit was niet te drinken.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo, leuke blog! Ik bak die eendenborst ook bijna net zo, maar natuurlijk ook weer net anders. Ik bak alleen de velkant uit tot die redelijk krokant is. Vet even parkeren.

Dan haal ik het eendenspek eraf en bak het apart (in een vrijwel droge koekenpan). Tot de spekjes echt krokant zijn. Die gaan dan in een ander gerecht (bij mij een salade). De eendeborsten zelf kun je nu in twee minuten elke kant in dezelfde koekenpan rose bakken.

Jurgen zei

Het vet eraf halen en verder uitbakken als een soort kaantjes. Ga ik ook proberen, klinkt goed!

Anoniem zei

Je kan in Franse supermarkten blikken met eendenvet en ganzenvet kopen. Voor weinig. Als je in de buurt bent meenemen.