woensdag, februari 07, 2007

Pindasoep met tomtom (bananenballen)

Omdat ik jaren in de Bijlmer gewoond heb en omdat mijn oma ooit het eerste Surinaamse kookboek schreef (Wat de Surinaamse pot schaft, Paramaribo, 1939) heb ik wel wat met de Surinaamse keuken.
Pindasoep met tomtom gemaakt. Tomtom is geen trommel of een navigatiesysteem, het zijn ballen gemaakt van kookbananen.
Voor de soep: Bouillon getrokken van 1.5 liter water, twee kippenbouten, preiloof, een paar Spaanse pepers, groot stuk gember in plakken, 20 pimentkorrels, 10 peperkorrels, paar wortels, paar stengels bleekselderij, knoflooktenen, sjalot en wat zout. Bouillon gezeefd en vlees van bouten weer in bouillon gedaan. Potje Surinaamse pindakaas met wat hete bouillon verdund en in de soep, even doorwarmen en dan een gesneden prei en 250 tauge erdoor. Even warmen en klaar. De soep moet dun vloeibaar zijn, niet gebonden door de pindakaas.
Voor de Tomtom: Vier rijpe kookbananen geschild en in moten gesneden. In een bodempje water 20 minuten gekookt met wat zout. Afgieten en goed stampen. Je krijgt dan een plakkerige massa. Van deze stevige puree kun je dan tomtom (bananenballen) vormen. Een paar ballen in een bord en de soep erover. Stukje bal met beetjes soep opeten. De licht zoete banensmaak vormt een fantastisch contrast met de hete en aromatische pindasoep.
Wat drinken we daarbij? Een pinot gris uit Turckheim combineerde er uitstekend mede.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dag Jurgen, zou je contact met me willen opnemen via karinvaneker@braitman.com
bij voorbaat dank, groet, Karin