woensdag, februari 21, 2007

Schnitzel autopsie

Anatomie van een schnitzel. Soms wordt er wel eens voedsel je huis binnen gebracht dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Voordat deze Plusmarkt schnitzel te ruste werd gelegd in de biobak heb ik er eerst nog maar een autopsie op uitgevoerd.
Als eerste de ingredientendeclaratie: maar liefst 37 stuks! Als eerste varkensvlees, toch nog 68% en als laatste, jawel, knoflook.

Macroscopisch ziet het geheel er al erg verdacht uit, zeer regelmatig gevormd, dat kan niet natuurlijk zijn. Na het vrijprepareren van het spierweefsel wordt duidelijk dat het om een amalgaam van verschillende stukken vlees gaat. Aan elkaar gelijmd door stukjes varkensvlees met een eiwit lijm op elkaar te persen.


Nadat ik een saggitale snede had aangebracht kon ik de interne morfologie beter bekijken. Op het rechterpaneel kijken we in caudale richting. De regelmatige dikte van de schnitzel valt op. Door een lichte trekkracht valt het aanelkaar gelijmde vlees in de oorspronkelijke stukken uiteen.
Dat dit als schnitzel verkocht mag worden.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

saggitale? caudale? mag het iets meer jip & janneke?

m.

Anoniem zei

Daar lees ik alweer: "Gehydrolyseerd soja-eiwit". Wat is dat in godsnaam?

Anoniem zei

Ik zie het regelmatig terug. En het zit ook in bodybuildpillen, naar het zich laat aanzien. Dat voorspelt niet veel goeds.

Jurgen zei

M, Ik heb officiele toestemming deze termen te gebruiken.

P, Gehydrolyseerd soja eiwit is in feite bouillonpoeder. Het soja-eiwit is tot de losse aminozuren gehydrolyseerd. Dat is ook wat je doet met kippeneiwit tijdens het trekken van bouillon. Geeft smaak en voor die bodybuilders spieropbouw natuurlijk.
Kennelijk was er extra smaak nodig bij deze schnitzel. Weet het niet zeker want ik heb hem niet geproefd...

Anoniem zei

"Gehydrolyseerd soja-eiwit" is net als E621 een smaakversterker. Alleen door zijn naam valt ie niet zo op.

Troep. :)

Anoniem zei

Meestal was het een mooi vast stuk vlees maar deze keer waren zowel de boeren als de krokante gewoon een goor grijs gemalen lap dat nog het meeste leek op een soort gehakt gewoon een schande dat je zoiets als schnitzel mag verkopen , gewoonweg vuile oplichterij god weet wat je vreet ( of hebt gevreten!!!!)