maandag, februari 12, 2007

Voordelen van het broeikaseffect: Pasta met verse tuinkruiden in februari.

Het schijnt winter te zijn. In onze tuin staat echter nog steeds Peterselie, Bonenkruid (bonekruid?), Salie en zelfs nog wat zielige blaadjes Oregano. De (Chinese) Bieslook, Mierikswortel, Munt en Lavas zijn wel ondergedoken voor het seizoen.

Broeikaseffectpasta dan maar. Vers bonenkruid en peterselie, gehakte knoflook, wat peper en zout met een flinke klont boter en scheut olijfolie even laten borrelen. Op gaargekookte tagliatelle gieten en klaar. Geserveerd met gegrilde groenten en kippenpoten.

De kookgoden verordonneren altijd platte peterselie. Deze heeft misschien wel wat meer smaak dan de krulpeterselie uit de winkel maar dit valt allemaal in het niet bij de winterpeterselie uit eigen tuin. Ik heb krulpeterselie staan, nu per takje net zo smaakvol als een hele bos platte uit de winkel.
Maar is het wel verstandig deze peterselie te eten? Volgens McGee in "on Food and Cooking" vormt peterselie die aan stress (zoals nachtvorst) is blootgesteld psoralens. Dit zijn verbindingen die DNA kunnen beschadigen (potentiele carcinogenen dus) en ook nog eens huidirritatie kunnen veroorzaken. Toch maar die smakeloze peterselie uit de winkel voortaan?

Geen opmerkingen: