zondag, september 09, 2007

Met Achiote of Annatto Gemarineerde Hamlappen.

De kant en klaar kruidenmengsels die je bij de Dirk, AH of Plus van de plank kunt rukken belanden bijna nooit in mijn boodschappenmandje.
Obscure kant en klaar producten uit exotische oorden zijn dan wel weer interessant. Snobisme? Wel een beetje denk ik.
Zo kocht ik in een Mexicaanse supermarkt in de VS een doosje met achiote rojo, "A special marinating mix to give all types of meat an authentic Mayan/Mexican flavor". De smaak van Mayavoedsel, dat laat je toch niet liggen?
Paar livar hamlappen ingesmeerd met het mengsel, paar uur laten intrekken en met wat uien en paprika's hard gebakken in de grillpan. In reepjes gesneden en geserveerd op tortilla's met verse salsa.
Beetje zoetig aroma, wat zuur van de azijn uit de mix en dat was het dan. Maya's hielden blijkbaar niet van erg krachtig smakend eten.

Het voornaamste ingredient van dit mengsel is Anatto, een rode pasta bereid uit de vruchten van de Achiote (Bixa orellana), een struik afkomstig uit Zuid Amerika. De Maya's gebruikten deze specerij al en het is ook een veelgebruikte rode (voedings)kleurstof.
Vrijwel onbekend in Europa en niet ten onrechte.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou, wellicht niet zozeer bekend, maar je eet het best wel vaak: E160b. Zit in allerlei spulletjes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Annato

Anoniem zei

Zeker, natuurlijke! kleurstof...

Er zit wel wat meer in deze pasta, ruwe anatto pulp en ook wat ongespecificeerde kruiden, maar als "smaakmaker" raad ik het spul niet aan.

Anoniem zei

Annatto is kanker verwekende stof en giftig het zat eerst in de margarine om de margarine licht geel tekleuren en op het vat stond toen een doodskop erop, maar nu gaat er carateen E160a in en dat maakt vitamine A aan in je liggaam Annatto zit nu Kaas,soms in Koek geele vla, gespoten appeltje marsepein en heelaas in nog meer produkten.

Unknown zei

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6P-4BRSD46-1&_user=10&_coverDate=04%2F30%2F2004&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1210056698&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=25f220268eb0c498eef70a86824ac682

Deze studie vond geen toxische effecten van Annato.