zondag, september 02, 2007

Boeren Stolwijker Nagelkaas.

De bekende Stolwijker boerenkaas is een van mijn favorieten, krachtiger dan andere boerenkazen, ik proef er een haast peperachtige smaak in. Wat ik niet wist is dat er ook een Stolwijker nagelkaas bestaat. Ik kocht een stukje van deze belegen Stolwijker nagelkaas en die is echt subliem.
Er zit geen komijn in zoals bij de Friese nagelkaas en de belegen versie is smeuig en goed snijdbaar. Echt heel goed, kruidnagelsmaak met het "Stolwijker" boerenkaasaroma. De wat jongere en zachtere belegen versie van de nagelkaas is eigenlijk lekkerder dan de harde oude Friese nagelkaas.

Waarom de kaas Stolwijker heet weet ik eigenlijk niet. Komt zij echt uit Stolwijk, of is het een typeaanduiding zoals Goudse kaas? Stolwijkse kaas is al wel lang beroemd, op het wapen van de gemeente Stolwijk staan zelfs kazen afgebeeld.

1 opmerking:

amazoned zei

We bestellen elk jaar met de kerst een nagelkaas bij de kazenmaker Lagerweij in Werkhoven. Hij woog ca. 4 kg. De kaas was gedateerd: 15mei 2010. Helaas heeft mijn lief hem niet meer kunnen proeven door maagproblemen en de gevreesde K. Op de tafel bij de uitvaart mochten de mensen een stukje proeven. Ook u nodig ik van harte uit.