zaterdag, september 22, 2007

Drink Lidl Bier, het is Goed.

Alhoewel er veel uitstekende wijnwebsites zijn hoef je niet ver te zoeken op het interweb om geneuzel, interessantdoenerij en brallend snobisme over wijn tegen te komen.
In de bierwereld zie je dat niet, bierblogs zijn zowieso dun gezaaid.
Hoe komt dat toch? Het beste bier ter wereld, althans volgens een recente verkiezing door bierexperts, is dat van de Sint-Sixtusabdij te Westvleteren. Als je de moeite neemt om ze te bellen en er langs te rijden kun je een kratje voor twee tientjes aanschaffen.
Dat is dus geen goede voedingsbodem voor snobs. Iedereen kan zich dat immers veroorloven.
Omdat ik bij mezelf soms neigingen tot snobisme voel opkomen houd ik hier een pleidooi voor Lidl Bier.
Een van mijn favoriete bieren is het Duitse hefeweizen. Geen Nederlands of Belgisch witbier alstublieft, dat is smerige rotzooi met vieze smaakmakers zoals sinaasappelschil en koriander die helemaal niet in bier thuishoren. Duits bier, gebrouwen volgens het Reinheitsgebot met alleen water, mout en hop is het ware! Trappisten zoals de Westvleterens zijn natuurlijk ook lekker maar dat is een ander genre.
Jammergenoeg is het lekkerste Duitse witbier, zoals Franziskaner bijvoorbeeld, vaak lastig te krijgen. De Nederlandse supermarkten pluggen waarschijnlijk liever de smeerlapperij van de grootbrouwers uit de Benelux.
Entree het Lidl witbier, Finkbrau Hefeweissbier. Niet zo vullend als een "echte" hefeweizen maar verder uitstekend. Een iets geprononceerder bittertje en wat lichter van smaak. Een uitstekende dorstlesser, en dat voor 59 cent per halve liter. Afkomstig uit Duitsland natuurlijk en geheel volgens Duitse traditie gebrouwen.
Voor een second opinion gaf ik een blikje aan een Duitse collega, afkomstig uit Munchen en dus expert... Hij was ook verrast door de kwaliteit van dit bier. Op naar de Lidl dus!

5 opmerkingen:

Steven zei

Dag Jurgen

Bedankt voor het linkje naar mijn blogje. En bedankt voor de tip over het Lidl-bier, ik ben wel eens benieuwd ... Zelf hou ik ook niet echt van de meeste witbieren van eigen bodem met vaak overdosissen curaƧao en koriander.

Veel succes met het 'levensgenieten' !

Groeten
Steven (Hier Stroomt het Bier)

Theo zei

Ik ben sinds kort verhuisd naar een huis met een Lidl in de buurt. Niet dat de 2 een doel - oorzaak verband hebben...
Ik ga er vanmiddag toch heen en zal je maandag laten weten hoe het weekend incl Deutsch Weissbier bevallen is.

Later,

Theo

Anoniem zei

yep lidl bier is een stuk beter dan al die andere zooi uit nl. zelfs met dat schultenbrau is gerommeld..pfff

Anoniem zei

Toevallig zit ik net dit biertje te testen, nvanmorgen naar de LIDL gereden en ik zag hem staan, wilde eens wat anders dus ik denk neem hem mee. Net de kast opengetrokken en de finkbrau ingeschonken, zeer lekker bier. En qua prijs deze zeer goed te noemen, van de week maar even een treetje halen.

David zei

Zonder de biersnob uit te willen hangen: ik geloof dat weisse betekent dat het bier van tarwe is gemaakt. Toch wordt het overal hardnekkig witbier genoemd. Schneider weisse is mijn favoriet. De Lidl weisse is erg ok voor de prijs maar heeft helaas toch nog ergens een hint Hoegaarde, wat ik een zurig en waterig drankje vind.