dinsdag, augustus 07, 2007

Koude Soepen.

Zoals ik in warme winters vasthoud aan winterkost, eet ik in deze koude zomer toch graag zomers.
Het is dus koude soep week. Bij gebrek aan ideeen en receptuur zal deze week slechts twee dagen duren maar dat is een kleinigheid. Het gaat om het principe.

Deze koude soepen zijn heel makkelijk te maken en, omdat ze gepureerd zijn, ook eenvoudig naar binnen te werken. Een voordeel voor gezinnen met kleine kinderen of zwakke gebitten.

Gisteren maakte ik een gazpacho/salsa variatie. Een vloeibare salade.
Een bakje kerstomaatjes, een halve komkommer, een Spaanse peper, een klein bosje bladpeterselie, een kleine rode ui, twee grote tenen knoflook, zout, peper, citroensap en een flinke scheut olijfolie. Met de staafmixer tot een homogene massa gepureerd, een paar uur in de koelkast en smullen maar.

Vandaag maakte ik een Vichyssoise.
Een grote prei in ringetjes in boter langzaam gestoofd. Teentje gehakte knoflook, 5 middelgrote Opperdoezer aardappeltjes in stukjes, half litertje water, kippenbouillonblokje, gemalen peper erbij en 20 minuten pruttelen tot de aardappels gaar waren. Pureren met de staafmixer, 100 ml creme fraiche erdoor, wat citroensap en in de koelkast. Serveren met wat verse bieslook erop.

1 opmerking:

Robert Koopman zei

Klinkt goed voor warme dagen! Bedankt voor de tip, gazpacho staat al jaren op mijn favorietenlijstje maar die andere ga ik zeker proberen!