zondag, augustus 19, 2007

Melige Perziken

Eerder dit zomerseizoen beklaagde ik mij over de harde, onrijpe perziken die mij waren aangesmeerd. Dat was bijna twee maanden geleden. Nu vind ik nog alleen maar de aardappelperzik, een speciale soort, ontwikkeld door Spaanse en Franse tuinders voor de Noord Europese consument. Zeer verraderlijk dit type. De perzik voelt zacht aan en ruikt goed. Thuisgekomen blijkt zij melig en smaakt naar bedorven aardappels. Volgens McGee wordt dit veroorzaakt door het te koud vervoeren van onrijpe perziken.
In mijn eerdere post waarschuwde ik hier al voor. Aan het begin van het seizoen heb je de onrijpe harde en later de half verrotte melige exemplaren. De tussenperiode met perfecte perziken heb ik helaas niet medegemaakt dit jaar.

Een rijpe perzik is het ultieme fruitgenot, ik ben bereid er grof voor te betalen, waarom krijgen we hier toch alleen maar rotzooi?

Van de perziken maakte ik een compote. Schillen en met sap van een citroen, snufje zout en wat suiker een half uurtje laten pruttelen. Best lekker maar niet het echte perzikgenot.

2 opmerkingen:

Mariëlla zei

Geweldige tip, gisteren hadden wij ook zo'n portie keiharde perzikken. Ik maak er voor vanavond compote van! Bolletje ijs erbij, glas zoete wijn, yessss!

Robèrt zei

Omdat we zo moeten zeulen met voedsel is het bijna altijd onrijp of te rijp....

Waarom hebben we in Nederland geen perzikken meer? "Vroeger" waren die er toch gewoon?

Nu komt alles van ver op de verkeerde momenten...