zondag, augustus 19, 2007

Is dit Hummus?

Hummus, u kent het wel, een smakeloze pasta voor op je pitabroodje. Ging ik ook even maken. Maar wel snel dan. Bij de plusmarkt blikjes dubieuze kikkerwten maar geen sesampasta. Wat nu? De dichtsbijzijnde dealer zit toch op zeker 5-10 minuten fietsen, daar had ik dus geen zin in.
Gelukkig wist ik in mijn voorraadkast nog een half bakje sesamzaad met als uiterste gebruiksdatum 1-1-2007. Dat ging nog best.
Het sesamzaad (rond de 50 gram) geroosterd tot lichtbruin en met wat zeezout in de vijzel fijngestampt. Paar stelen verlepte bladpeterselie erbij, twee tenen knoflook, sap van een citroen met lichte schimmelaanslag op de buitenkant, flinke druppel sriracha , kwart eetlepel gerookt paprikapoeder, zout, peper en het blikje kikkererwten van de plusmarkt. Met de staafmixer tot pulp gemalen en verdund met een beetje water.

Verdomd lekker. Geserveerd op het superzuurdesembrood van het Vlaamsch Broodhuys.
Volgens Claudia Roden, en die kan het weten, is er geen vast recept voor hummus. Dit is dus wel degelijk hummus.

5 opmerkingen:

Robèrt zei

Het is inderdaad wel lekker spul. Echter op foto ziet het er toch niet echt smakelijk uit...:-)

Maar ik geloof je op je woord dat het wel lekker was.

Jurgen zei

Ziet er niet lekker uit? Het brood toch wel hoop ik...?

meneer Wateetons zei

Ik maak wel eens hummus met roomboter. Een schande by any standard, maar aiaiai wat wordt het er zalig van.

Anoniem zei

vlaamsch broodhuis is ok, maar check vanmenno, is net even wat lekkerder vind ik dan :o)

Anoniem zei

Ik heb maandag morgen hummus gemaakt om te laten fermenteren, zie recept op pagina http://www.cookinggodsway.com/category/condiments/lacto-fermentation/
Of dit wel katholiek is (ik zie niks gebeuren) vroeg ik me af, aangezien er niet echt vocht aanwezig is. Kunnen kikkererwten wel gefermenteerd worden eigenlijk? Rose