donderdag, augustus 09, 2007

Pasta met Bottarga.

In de "Dikke van Dam" las ik voor het eerst over Bottarga. Dat wilde ik ook en zeurde net zolang tot mijn moeder een potje originele Siciliaanse bottarga in olijfolie voor mij meenam uit Italie.
Bottarga is gedroogde kuit van tonijn, lees hier veel meer informatie over deze delicatesse.

Nu had ik dus mijn bottarga maar wat te doen? Gelukkig stond er een recept op het potje, weliswaar in het Italiaans maar met wat hulp bleek dat toch zeer eenvoudig te ontcijferen.

Mijn versie: Klein beetje water en citroensap in een steelpan, paar flinke lepels bottarga erbij, twee tenen gehakte knoflook, gehakte peterselie, olijfolie, peper en wat zout. Doorwarmen en door de pasta roeren. Bij gebrek aan de voorgeschreven pecorino geserveerd met wat geraspte oude boerenkaas.

Tsja, best lekker hoor. Droge korrelige structuur met tonijnsmaak. Onversneden was het ook wel aardig maar wild werd ik er niet van. De ruwe brokken bottarga zonder olie schijnen beter te zijn maar ik ga geen moeite doen ze te bemachtigen.

9 opmerkingen:

rene zei

absoluut een favoriet van mij.
heb net een pakketje bottarga van la bogueria aan de ramblas in barcelona meegenomen (ja, ik kom nog us ergens.....). je komt het op meer plekken tegen. sardinie schijnt de oorsprong te claimen.
je hebt twee soorten. die van de tonijn en die van de harder en je voelt m al aankomen, je moet die van de harder hebben...
de harder zwemt ook in de waddenzee. in groningen heb je een italiaanse chef die maakt van de eierzakken van waddenzeeharder heerlijke bottarga. hoe hij dat doet, wilde hij me niet vertellen...
ik eet het meestal volgens marcella hazan: met gefruite lente-ui, geraspte citroenschil en peterselie.
smakelijk!

rene zei

ik heb van dam ook ff gelezen.
die zit er dus mooi naast in zijn aanname dat je bottarga van de tonijn moet hebben...
de muggine is veel subtieler.
als vis wordt de harder overigens ook onderschat.
met kaas over een dergelijk gerecht maak je aan mare norstrum overigens geen vrienden...
je kunt bottarga in nederland ook kopen maar kost je wel een dikke 35 euro voor twee van die eierzakjes...

jurgen zei

Tsja, ik had er veel van verwacht maar vond het wat teleurstellend. Misschien niet de juiste soort, maar mijn enthousiasme is wel behoorlijk gedaald.
Moet ook weer niet zo moeilijk zelf te maken zijn als je wat verse harders met kuit hebt. Zouten, persen en drogen in de worstdroogkast.
Ik was ook verbaasd over de instucties op het potje om geraspte pecorino op de pasta te doen. Heb het met en zonder kaas geprobeerd en vond een klein beetje kaas zeker niet storend.

joost.fonteyne@telenet.be zei

Net terug uit Provence en op de plaatselijke markt in Aubagne de Franse versie Poutargue gevonden. Deze is gemaakt van gedroogde eitjes van 'mulet' (harder: zie ook bij Wikipedia). Die poutargue, m.a.w. gedroogde en gezouten eitjes, zit in parafine verpakt wellicht ook om alle smaken binnen te houden. En die smaak is overweldigend, vnl. jodium. Het zilte van de zee in een parafinepakje! Best wel te genieten in hele dunne schijfjes op geroosterde broodjes, met wat zachte olijfolie en wat citroen- of limoensap erop. Gebruik echter met mate (gezien de prijs en de uitgesproken smaak). Hierbij een link naar meer info + foto en ééntje naar het basisrecept:
Poutargue of Boutargue en
Poutargue de Ménage

jurgen zei

Met twee onafhankelijke waarnemers die me verzekeren dat de harderbottarga erg lekker is ziet het er naar uit dat ik daar toch naar op zoek ga.
De tonijnversie die ik heb is beslist niet ziltig maar voornamelijk droog met tonijnsmaak. Eigenlijk smaakt het als een gedroogd blikje tonijn in olie.
Bedankt voor de link naar het recept, misschien ga ik het zelf wel eens proberen.

Anoniem zei

Bij gran sardegna.com heb ik onlangs de bottarga besteld. Zowel aan een stuk als korrels.
Die met korrels is erg lekker over een pasta met vongole, of gewoon aglio, olio en dan met bottarga.
De bottarga aan een stuk heb ik met de kaasrasp in heel dunne plakken gesneden en alleen met wat goede olijfolie en citroen besprenkeld. Subtiel als voorgerecht. Ga nog eens in de herkansing zou ik zo zeggen.

Jurgen zei

Dick, dank voor de tip, gransardegna is heel redelijk geprijsd. Misschien probeer ik hun harder bottarga.

Sylvia zei

Mijn Italiaanse Moeder heeft een nichtje in Italië en die heeft laatst een zakje gemalen harder-bottarga naar ons gestuurd. Haar advies was, om dit product over de pasta te strooien. Nou, dit was heerlijk. En reuze eenvoudig om te bereiden. Wel wat olijfolie erbij om de zaak smeuïg te maken. Buon appetito!

Anoniem zei

paar maanden geleden in Rome voor t eerst spaghetti ala bottarga gegeten (of zoiets). Mijn eerste reactie was "pasta trassi", maar daarna toch wat verfijnd: Mijn opa had vroeger een aquarium, met van die gele potjes met rode letters en een groen dekseltje .... nou, daar rook het precies naar :o)