maandag, juli 23, 2007

Aardbei-roomijs voor 60 personen met vloeibaar stikstof

Het laboratorium waar ik werkzaam ben wordt op dit moment overspoeld door een grote golf summerschool studenten. Omdat we zorg wilden dragen voor een brede vorming hadden we ook een barbecue georganiseerd, hiervoor moest natuurlijk een toetje worden verzorgd.

Ik had al wel eens eerder ijs met vloeibare stikstof gemaakt, tijd om dit proces semi-industrieel op te schalen.
Van dikhoutzaagtmenplanken vloeibaar stikstof aardbeien roomijs voor 60 personen:

Een kilo aardbeien pureren met de staafmixer. Vier liter slagroom, een liter melk, vijf zakjes vanillesuiker, een flinke snuif zout en suiker naar smaak toevoegen en goed mengen.

Ongeveer een liter van de ijsbasis per keer in een metalen kom doen en voorzichtig vloeibaar stikstof toevoegen. Niet te veel want dan bruist het mengsel over de kom heen. Goed kloppen met een garde. Steeds een scheutje stikstof erbij, roeren, en doorgaan tot een zachte ijsmassa is verkregen. Per liter ijs heb je ongeveer een liter vloeibaar stikstof nodig.
Meteen serveren.

De consistentie van het stikstofijs is uitstekend, beetje klonterig maar wel smeuig. Perfect ijs krijg je waarschijnlijk als je de zaak continue mengt in een keukenmachine met metalen mengkom. Als je toch die moeite doet zou ik wel een ijsbasis met wat wat betere ingredienten gebruiken...

Geen opmerkingen: