donderdag, juli 12, 2007

Is het koken van voedsel noodzakelijk voor grote hersens?

Een interessante hypothese in een recente Science. Is het vermogen voedsel te koken een noodzakelijke stap geweest in de menselijke evolutie?
Genetisch verschillen chimpansees en mensen niet veel. Wij hebben wel veel grotere hersens, en dat kost energie. Gebruiken apenhersens ongeveer 8% van alle totale energie, bij mensen is dat 25%. Maar, mensen en apen gebruiken in totaal ongeveer evenveel energie. Hoe valt dat te rijmen? Een verklaring is dat de darm van de mens veel kleiner is, dat kost minder energie maar maakt de darm ook minder efficient in het verteren van voedsel. We hebben dus darm voor hersens ingeruild. Hoe kregen onze voorouders dan toch voldoende energie binnen?
Bijvoorbeeld door het eten van vlees, dat bevat veel meer voeding per gewicht dan plantaardig voedsel. Een alternatieve verklaring suggereert dat het vermogen voedsel te koken ook een essentiele stap is geweest in de menselijke evolutie. Gekookt voedsel is makkelijker te verteren en kan dus genoeg energie opleveren wanneer het wordt verwerkt door de relatief korte mensendarm.
Deze laatste hypothese wordt aannemelijker omdat er steeds meer bewijs beschikbaar is dat onze menselijke voorouders gecontroleerd vuur konden maken en dus in staat waren voedsel te koken.

Koken, niet alleen lekker maar ook de reden van ons bestaan!

Gibbons, A. Food for thought. Science (2007)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit artikel heeft denk ik mede ten grondslag gelegen aan het artikel van Anne Gibbons in Science. Als ik het goed begrijp onderbouwen de schrijvers ervan de stelling dat het menselijk darmstelsel wijzigingen heeft ondergaan mede met een verwijzing naar onderzoek waaruit zou moeten blijken dat consumptie van alleen maar rauw voedsel slecht is voor de mens.

Op het wereldwijde kwam ik ook dit artikel tegen waarin als ik het goed begrijp het tegenovergestelde wordt gesteld namelijk dat de consumptie van alleen maar rauw voedsel juist goed is omdat het menselijk darmstelsel zich nog niet aan hedendaags voedsel aan heeft kunnen passen.

Mening?

M.

Anoniem zei

Onze darm is relatief kort (vergeleken met mensapen) en daaruit kun je concluderen dat zij bedoeld is om vlees of gekookt voedsel te verteren. Carnivoren hebben ook een kortere darm dan herbivoren. Op alleen rauw plantaardig voedsel overleefden onze voorouders waarschijnlijk niet.
Uit onderzoek dat in dit Science artikel ook wordt aangehaald blijkt dat gekookt voedsel voedzamer is. Dieren die met gekookt voedsel worden gevoerd worden zwaarder dan hun soortgenoten die calorisch identiek rauw voedsel te eten krijgen.
Of koken nu echt essentieel is geweest zal moeilijk te bewijzen zijn, vandaar dat een overstap van veel plantaardig voedsel naar dierlijk ook heel plausibel is lijkt me.