zaterdag, juni 23, 2007

Harde Perziken

Geef mij een rijpe perzik en ik ben gelukkig. Lambada's, Camarillo's, rijpe peren, mango's of ananassen, het valt allemaal in het niet bij een perzik op het toppunt van rijpheid.
Maar ja, waar en wanneer koop je de perfecte perzik?

Vandaag kocht ik een kistje met de eerste perziken van dit seizoen, ze roken redelijk maar voelden hard aan en ik wist het dus al: een harde vrucht met weinig smaak. Niet zo erg als de overrijpe perzik die te koud vervoerd is, dan krijg je een rottingssmaak, maar dit was het ook niet helemaal. De ervaring leert wel dat de Spaanse perziken vroeg in het seizoen het best zijn. Later kun je getroffen worden door van binnen verrotte maar nog perfect uitziende perziken. Binnenkort vind ik vast wel een kistje met perfecte exemplaren.

Die witte wilde worden vaak aangeprezen in culiland maar de meest weerzinwekkende perzikervaringen heb ik juist met deze soort gehad. Aardappelachtig van smaak. De lokale groentejuwelier bevestigde overigens deze waarneming. Volgens hem zijn er tijden problemen met de aanvoer van deze soort geweest.

Van een paar stelen rabarber uit eigen tuin en wat perziken een acceptabele compote gemaakt, ik heb alleen nog een kilootje over. Suggesties?

Perzikmuziek: de Stranglers en "the Presidents of the USA" hebben beide hun visie op de perzik in een perziknummer verwerkt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

is dat hugh cornwell op die perzik?

m.

Anoniem zei

De eerlijkheid gebied mij hier toe te geven dat de Stranglers niet de perzik als vrucht bezingen maar een lichaamsdeel dat hier enige gelijkenis mede vertoont...

Anoniem zei

En dan heb je nog 'peaches', een provocerende dame die electronische muziek maakt: http://en.wikipedia.org/wiki/Peaches_(musician)