woensdag, juni 13, 2007

De Culinaire Staten van Amerika.

Na een rondreis door onze geliefde Washington State weer terug op de overbevolkte Nederlandse bodem.

Sneeuwbedekte vulkanen, gematigd regenwoud, gigantische bomen, de super ruige, niet door mensenhand aangetaste Pacifische kust, woestijnen en wijngebieden en dat allemaal binnen een straal van 200 km rondom Seattle.

Een culinaire woestijn de VS zegt u? Hah! Het aanbod in grootstedelijk Amerika is superieur aan wat dan ook in Europa. Een beetje supermarkt daar heeft tegenwoordig een klimaatcel waar rundvlees droog hangt te rijpen in het zicht van de consument. Vijf soorten wilde zalm, verse oesters in een aquarium, alle groenten die je maar kunt bedenken en dan ook nog eens veel waar je nog nooit van gehoord hebt. Jicama bijvoorbeeld.
Long pepper verkochten ze er zelfs!
Volgens Margaret Visser in "much depends on dinner" moet je de Amerikaanse supermarkt niet alleen zien als een markt maar ook als een tempel, een paleis, een parade van keuzevrijheid en varieteit. En dat kan ik alleen maar volmondig beamen.

Heimwee heb ik nu ik weer terug ben. Maar waarom ben je er dan niet blijven wonen als het allemaal zo super is in de VS? Tsja. In het nieuws vlak voordat we weggingen, een zwarte jongen die net na twee jaar gevangenis was vrijgelaten nadat hij tot 10 jaar! gevangenisstraf was veroordeeld omdat hij als 17 jarige vrijwillige seks had gehad met een 15 jarige.
Met mijn ziekte had ik vrij moeten nemen om de chemotherapieen uit te zitten en was ik mijn baan misschien wel kwijtgeraakt. De huidige president is ook al niet zo'n fijn geval. Alhoewel men hier denk ik niet goed beseft hoe diep de haat voor GWB Bush geworteld is bij veel Amerikanen. De eerste persoon die we spraken, bij de huurautobalie, begon na een minuutje "smalltalk" al meteen zwaar op GWB te kankeren. Op de wetenschappelijke meeting die ik bezocht werd een gerenommeerde spreker belachelijk gemaakt omdat ze op GWB gestemd zou hebben. Maar de GWB fans die met "support our troops" banners rondlopen spreek ik dan ook weer niet zo snel.

En in de provincie is het wel weer kommer en kwel met het voedselaanbod natuurlijk. Zie bijvoorbeeld het bedieningspaneel van deze magnetron, het volledige redneck dieet in een paar knoppen.

Later meer over Amerikaans eten, nu eerst mijn jetlag uitslapen.

3 opmerkingen:

meneer Wateetons zei

Welkom terug!

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
p zei

"Een culinaire woestijn de VS zegt u? Hah!"

Volgens mij wordt fastfood en de Amerikaanse nogal eens door elkaar gehaald. De VS kent een heuse keuken, en dan niet alleen Cajun.

Southern_U.S._cuisine