woensdag, juni 27, 2007

Genetisch gemodificeerde tomaat heeft meer smaak.

Genetische modificatie van landbouwgewassen is vooral gericht op het verkrijgen van een betere houdbaarheid en resistentie tegen plagen of bestrijdingsmiddelen. Voor culinair geinteresseerden allemaal niet zo heel interessant natuurlijk. Er is wel geprobeerd door genetische modificatie een smakelijker tomaat te maken; De flavr savr kon langer rijpen aan de plant, en dus smakelijker worden, doordat een gen dat voor het zacht worden van de vrucht zorgt was uitgeschakeld. De flavr savr is echter nooit een succes geworden door de lage opbrengst en het kwalitatief slechte uitgangsras waar deze tomaat op was gebaseerd.

In dit nieuwe onderzoek wordt aangetoond dat je genetische modificatie kunt gebruiken om een beter en anders smakend gewas te maken. De Israelische onderzoekers hebben een gen uit Basilicum ingebracht in tomatenplanten. Dit gen zorgt er voor dat een verbinding uit de tomaat (GDP) die normaal gesproken in lycopeen wordt omgezet nu gedeeltelijk wordt omgezet in geraniol. Lycopeen geeft de tomaat kleur en de genetisch gemodificeerde tomaat is dus wat minder rood door een lager lycopeen gehalte. Geraniol heeft van zichzelf een rozengeur en wordt, door van nature in de tomaat aanwezige enzymen, weer omgezet in andere geurstoffen die citrusvrucht achtige aroma's hebben.
Het gevolg is een tomaat die meer geur heeft dan de niet gemodificeerde variant. Van een panel met proevers vond 68% dat de nieuwe tomaat meer geur had en 60% vond hem lekkerder. 35% van het panel vond de ongemodificeerde tomaat minder lekker smaken.

Wat is hier nu het nut van? Ik zie het als de volgende stap in de Molecular Gastronomy. In de toekomst kunnen we misschien vruchten en groenten maken die van zichzelf al geheel nieuwe smaken en aroma's bezitten.
Of deze tomaat nu echt beter smaakt zou ik eerst zelf willen proeven. Bovendien zijn terpenen zoals geraniol nogal vluchtig, als je een saus van deze tomaat maakt ben je het grootste deel van de smaak waarschijnlijk weer kwijt.

Davididovitch-Rikanati et al. Enrichment of tomato flavor by dispersion of the early plastidial terpenoid pathway. Nature Biotechnology (2007)

6 opmerkingen:

Robert Koopman zei

En toch blijf ik het "eng" vinden.
Ik ben er geen voorstander van.

Anoniem zei

Een klein stukje basilicum DNA in je tomaat is toch niet eng?

Voor mij blijft de vraag hoe deze tomaat smaakt in vergelijking met een "klassiek" op smaak veredeld ras.

Robert Koopman zei

Ja, wat is niet "eng".....

Straks blijkt na 20-30 jaar dat het wel "eng" is, wat dan?

Als het er in had moeten zitten had de natuur het wel gedaan....

Anoniem zei

Een tomaat gekweekt op substraat met kunstmest zal nooit goed smaken genetisch gemanipuleerd of niet. Er gaat niets boven een tomaat gekweekt in eigen volkstuin grond gemest met natuurlijke meststoffen (biologisch).

Groet,
Jo

Anoniem zei

Langzame groei en zonrijping geeft de lekkerste tomaat. Daar zijn we het denk ik wel over eens.
Maar een smaak kastomaat is denk ik wel lekkerder dan een NL vollegrondstomaat uit een regenachtige zomer als deze.

aldo zei

Ook in een slecht jaar als deze hebben tomaten, uit de koude kas met grond, van een klassiek voor smaak veredeld ras beduidend meer (en verschillende!) smaken als de op subtraat geteelde productierassen.