maandag, mei 14, 2007

Gehaktschandaal: Cevapcici met Bietensalade

Als je in het bezit bent van een vleesmolen kun je het vers gedraaide gehakt in een darm proppen en worst maken maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een gehaktballetje van kneden.
Bij de slager zes ons runderlappen aangeschaft en die door de Porkert gehaktmolen gedraaid. Dit bracht mij tot de volgende overpeinzing: de runderlappen kostten mij 1,20 Euro per ons, wat meer is dan de prijs van rundergehakt. Dit soort braadlappen zijn niet zo heel vet, dus de slager kan nog wat besparen door er wat vet door te malen. Rundergehakt mag maar liefst 35% vet bevatten maar dat is bij de slager meestal een stuk minder, volgens een recente test van de consumentenbond. Toch knaagde het prijsverschil aan mij, de grondstof is duurder dan het product, hier klopt iets niet.
Van het zelfgemalen gehakt de Balkanklassieker Cevapcici gemaakt: een flinke bos peterselie, zes knoflooktenen en drie sjalotjes in de Magimix fijngemalen en samen met een eitje, zout, versgemalen peper en drie beschuiten door het verse gehakt gekneed. Van dit vleesmengsel 16 platte balletjes gemaakt en gebraden in wat olijfolie.
Hier kwam de aap uit de mouw, het gedrag van dit gehakt in de pan was radikaal anders dan ik gewend ben, geen wild gespetter en vrijkomend vocht maar rustig bruinende balletjes. Volgens mij wordt er dus water toegevoegd aan het kant en klare gehakt en is het daarom zo goedkoop. De smaak wat uitstekend, veel meer vleesaroma en stevigheid dan het kant en klaar spul.

Geserveerd met een bietensalade: Bosje verse bietjes 40 minuten stomen. Aardappels 30 minuten stomen. Alles laten afkoelen en in stukjes snijden. Bosje lenteuitjes en wat augurkjes fijnsnijden en door de aardappels en bieten mengen. Op smaak maken met een dressing van azijn, olijfolie peper zout en wat suiker.

2 opmerkingen:

Joris Vechter zei

als je er vanuit gaat dat een albertheijnse rundervink maar 78 % vlees bevat, kun je een en ander wel op water gooien. nummer 2 op de ingredientendeclaratie.

Jurgen zei

Ik weet dat ze aan hammen en ander varkensvlees water toevoegen. Is natuurlijk niet moeilijk om dat voor gehakt ook eens na te gaan. Misschien mag het wel gewoon van de warenwet. Rundergehakt met 10% water en 35% vet...