donderdag, mei 10, 2007

Full English Breakfast

Het beste ontbijt is toch wel het traditionele "full English fried breakfast", daar kom je de dag tenminste mee door.
Vorig weekend was ik met vriend BP op bezoek bij vriend LH, tegenwoordig woonachtig te Newcastle. Na teleurstellingen met commerciele versies van het Engelse ontbijt hadden we ditmaal besloten het heft in eigen hand te nemen en met locale producten zelf een echte "full English" samen te stellen. Sommige ingredienten zijn in Nederland lastig te krijgen maar met deze aanwijzingen kun je hier ook een eind komen.
De belangrijkste spelers:
Gebakken black pudding, oftewel bloedworst. De smaak van de Engelse bloedworst is redelijk te vergelijken met de Nederlandse. De naam black pudding komt overigens waarschijnlijk van de Franse term voor bloedworst: "Boudin Noir".
De kipper, een lichtgerookte gezouten haring die rauw is en nog gebakken moet worden voor consumptie. Erg lekker en veel sappiger dan de kippers die je hier krijgt en die al wel gegaard zijn. Jammer is wel dat ze de kippers vaak met kunstmatige kleurstof bijkleuren.
Ook interessant is de gerookte kabeljauw en schelvis. Deze zijn ook licht gezouten en gerookt en moeten worden gepocheerd voor consumptie, een vergelijkbaar product heb ik in Nederland nog niet gezien.
Bacon, dikke plakken krokant gebakken in wat boter. Veel magerder dan ons gerookte spek.
Baked beans oftewel witte bonen in tomatensaus. We hebben verschillende merken getest en de Heinz kwam steeds als beste naar voren.Toast, gebakken tomaat en eitje erbij en smullen maar!
Er hoort ook een worstje bij zegt u? Klopt, binnenkort besteed ik op Worstlog! aandacht aan de Engelse verse worst traditie.
Vind u dit alles onvoldoende dan valt het geheel nog uit te breiden met "white pudding" gebakken champignons en een bordje pap.

Drie dagen heb ik achterelkaar een "full English" als ontbijt genoten. De gevolgen waren desastreus: de darmperistaltiek kwam tot stilstand, acute leverschade en ik werd kortademig met pijn in de borstreek. Na een aantal dagen met infusies van vezels en verse groenten ben ik nu weer redelijk hersteld. Lekker!

Geen opmerkingen: