dinsdag, mei 01, 2007

Een heel slecht maar amusant kookboek.

Op de vrijmarkt gekocht: Bum Verbiesen, op zoek naar lekkerbekken. Uit 1970, geschreven door de public relationsman, journalist, modeadviseur en foodstylist: Bum Verbiesen. In 1970 kenden ze dus al foodstylisten! Altijd gedacht dat deze types een recente uitvinding waren. Op de kaft een foto van Carry Tefsen in een gouden eeuws aandoend tafereel. Dat laat je toch niet liggen voor 50 cent?
Een in roddelbladstijl geschreven kookboek waarin "interviews" met een hele zwik bekende en minder bekende types, die ook een favoriet recept geven. Onder andere Prins Berhard, Carry Tefsen, Jeanne Moreau, Rita Reys, Ada Kok, Louis de Funes, Edgar Vos, Karel Appel en vele anderen komen er in voor. Het boek staat vol met foto's van deze lieden in vol jaren 60/70 ornaat, met veel lichaamshaar dus. Bum laat zichzelf ook graag zien op de afbeeldingen met deze beroemdheden.

Curieus is het boek ook door de vele ronduit weerzinwekkende recepten. Vreemd genoeg zijn deze recepten geredigeerd door niemand minder dan de jonge Joop Braakhekke. Op deze foto uit het boek foto zie je hem een bordje volscheppen in zijn toenmalige restaurant.

Huiver bij de wijze waarop Ina en Ton van Duinhoven tongfilets vermoorden.
Tongfilets zouten en peperen, door bloem halen en daarna in boter zacht bakken.
(tot zover gaat het goed, J.)
In het bakvet een fijn gesneden ui, olijfjes, ananas en granberries (bedoeld wordt waarschijnlijk: cranberries, J.) aanzetten. Blussen met wat wodka en bestrooien met paprikapoeder en saus afmaken met wat room.
Bum voegt er dan nog aan toe dat een paar drupjes citroensap en een drupje Tabasco de saus wat geraffineerder maken.

Ronduit bizar. Tong Picasso (= tong met vruchtjes uit blik) is al het werk van de Duivel maar deze variatie met olijven, ananas en cranberries is zo mogelijk een nog grotere horrorshow.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

dit is 'm dan. & hij schreef (?) er nog meer. jig!

m.

jurgen zei

Vreemd genoeg is er behalve deze twee boeken weinig te vinden over Bum. Zal denk ik jong overleden zijn.

Anoniem zei

bum verbiesen: dat kan nooit zijn eigen naam zijn. hij doet mij een beetje denken aan ad visser maar dan zonder bril.

m.