zondag, januari 21, 2007

Fazant met Zuurkool.

De vrouw is een groot zuurkoolliefhebber en ik inmiddels ook. Omdat we nog steeds in het wildseizoen zitten dus eindelijk eens de klassieker, Fazant met zuurkool bereid. Fazant gekocht, er waren alleen hanen verkrijgbaar. Jammer want volgens de kenners zijn hennen lekkerder. Zuurkool gekocht in een emmertje van 2 kilo. Deze is vergelijkbaar met vatzuurkool en veel lekkerder dan het spul uit zakjes want niet gepasteuriseerd.
Fazant schijn je te moeten barderen tegen de droogte, gedaan dus met vet spek maar dat zag er niet uit. Toch maar eens een degelijke kookcursus volgen. De vogel aangebraden met boter en nadat hij lekker bruin was even opzij gelegd. In het vet een rode ui en 3 grote sjalotten gefruit samen met een restje vet bardeerspek en een restje gerookt spek in grote stukken. Halve bol gehakte knoflook, 12 jeneverbessen en een flinke eetlepel karwijzaad even meebakken. Kilo uitgeknepen verse zuurkool in de pan, kwart flesje pinot noir en flinke scheut Bretonse appellikeur erbij. Even doorbakken, peper uit de molen erop, zout is niet nodig omdat dat wel uit de zuurkool komt, de fazant in de pan en zo veel mogelijk bedekken met zuurkool. Anderhalf uur stoven op een laag pitje.
Gestoomde aardappels erbij en, op aanraden van de slijter, een Riesling van Georg Breuer.
Lekker was het wel maar uiteindelijk is een eendepootje in de zuurkool net zo smakelijk, en minder werk.

Geen opmerkingen: