dinsdag, januari 23, 2007
het Zuur
Surinaams/Indonesisch tafelzuur. Ik bedoel hier niet de potjes kleffe Atjar uit de supermarkt maar het spul dat je bij een goed Indonesisch of Surinaams (afhaal) restaurant krijgt. Heet, geurig, zoet en knapperig. Heerlijk.
Wat er bij mij door gaat varieert nogal en hangt uiteraard af van het seizoen. In ieder geval moet er rode ui en komkommer door en daar bleef het deze keer ook bij. Komkommer wassen (twee grote), in vieren snijden, kern verwijderen en in stukjes. Drie rode uien halveren en in plakjes snijden. Alles in vergiet doen en zeer ruim bestrooien met zout. Een uurtje laten uitlekken en dan afspoelen met veel koud water om het zout kwijt te raken. Weer goed laten uitlekken.
Vier Spaanse rode pepers in korte stukjes (mme Jeanette is lekkerder maar levert zeer heet zuur op), een flink stuk gember in Julienne, een paar flinke eetlepels allspice (piment) bessen en het geheel met een liter inmaakazijn in een pannetje op een laag vuur. Ook een paar flinke scheppen suiker erbij. Surinamers gebruiken vaak kunstmatig zoetmiddel, voor mij niet acceptabel. Azijnmengsel aan de kook brengen. Uitgelekte groenten in schoongemaakte potten doen, kokende azijn met smaakstoffen erop en klaar. Bewaren in de koelkast.
Eigenlijk moet het een weekje staan maar ik kan me meestal niet inhouden en proef er de volgende dag van.
Ook lekker is bloemkool en veel verse laos erdoor.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Piment is een specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes of nagelpeper. De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm, eventueel gemalen. De zaden ruiken naar kruidnagel met een vleugje kaneel en nootmuskaat, de smaak is echter scherp peperig.
Piment is een specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes of nagelpeper. De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm, eventueel gemalen. De zaden ruiken naar kruidnagel met een vleugje kaneel en nootmuskaat, de smaak is echter scherp peperig.
Piment bevat de stof methyleugenol. Bij dierproeven en ander onderzoek blijkt deze stof gentoxisch te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend. Of piment daarmee kankerverwekkend is voor mensen moet blijken uit nader onderzoek.
Piment was waarschijnlijk reeds bekend bij de Azteken en de Maya's, het werd er waarschijnlijk ceremonieel gebruikt, alsook om chocolade mee te kruiden.
Piment is een specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes of nagelpeper. De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm, eventueel gemalen. De zaden ruiken naar kruidnagel met een vleugje kaneel en nootmuskaat, de smaak is echter scherp peperig.
Piment bevat de stof methyleugenol. Bij dierproeven en ander onderzoek blijkt deze stof gentoxisch te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend. Of piment daarmee kankerverwekkend is voor mensen moet blijken uit nader onderzoek.
Piment was waarschijnlijk reeds bekend bij de Azteken en de Maya's, het werd er waarschijnlijk ceremonieel gebruikt, alsook om chocolade mee te kruiden.
Hoi,
Waarom eerst in het zout?
Maak zelf ook regelmatig groenten in zuur of zoetzuur maar deze leg ik nooit in een pekelbadje oid
Aldo,
Ik denk om er wat voch uit te trekken, er lekt altijd flink wat uit. Misschien worden de groenten dan wat knapperiger maar ik het het nooit echt getest...
Jurgen
Een reactie posten