zondag, februari 17, 2008

Van Vischkoekjes en Viskoekjes


Waar denkt u aan bij viskoekjes? De Thaise variant, met verse koriander en vissaus of de traditionele Nederlandse versie?
De Aziatische viskoekjes worden inmiddels waarschijnlijk vaker gegeten, maar is dat ook terecht? Ik vind dat wij de Nederlandse culinaire traditie in ere moeten houden en dus ook het viskoekje dat we al van oudsher kennen. Ter onderscheiding van de Thaise variant spreken we dan maar van vischkoekjes. Ik trof een aantal recepten aan in kookboeken uit het begin van vorige eeuw. De verschillen zijn niet groot, er wordt gebonden met aardappel of brood en er is wat onenigheid of ze gepaneerd moeten worden. Over de kruiding is men het ook eens, zout, peterselie, nootmuskaat en soms ui.

Ik had ongeveer een pond visch. Kleine stukjes vispoulet, voornamelijk witvis maar er zat ook wat zalm en tonijn door.

De visch heel fijn gehakt met een mes.

Een klein bosje peterselie, een kleine rode ui en twee tenen knoflook samen fijn gemalen met de staafmixer.

Ongeveer 100 gram gekookte aardappels met een snede witbrood fijngestampt en laten afkoelen.

De visch met de andere ingredienten goed gekneed tot er een stevige maar wel iets vochtige massa ontstond. Op smaak gebracht met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.

Ik vormde de massa tot croquetten maar u moet er natuurlijk platte schijven van maken, dan zijn het pas echte vischkoekjes.
Omdat de massa iets vochtig is kun je ze goed, maar licht paneren zonder ze eerst door een opgeklopt ei te halen.

Afgebakken in hete olie.

Tsja, best lekker maar nootmuskaat past niet echt goed bij visch vind ik. Als ik eerlijk ben geef ik de voorkeur aan de Thaise variant, veel frisser en aromatischer. De nootmuskaat stond in alle recepten, ik had mijn twijfels maar wilde een traditioneel koekje maken. Ik was al over de schreef gegaan door er peper en knoflook door te doen en wilde het lot niet verder tarten. Voor mij dus geen vischkoekjes meer, de traditie is in gevaar.

3 opmerkingen:

Robert Koopman zei

Ik open je site vanuit mij bookmarks, de foto komt in beeld en ik denk meteen "maden in het eten?!?!?"...
Maar dat lijkt maar zo, gelukkig.

Viskoekjes lijkt me leuk, ik ben geen vis-eter maar op deze manier moet het net lukken denk ik.

Anoniem zei

Maden? Ik was juist zo tevreden over deze foto.
Maar, visch- en viskoekjes zijn inderdaad ook heel geschikt voor mensen die niet zo van vis houden.

Robert Koopman zei

Het klinkt misschien negatief van die "maden" maar dat bedoel ik echt niet zo hoor.
Maar als de foto opkomt zie ik in het midden twee gelige vormpjes die in een flits op 2 maden lijken.

En op zich niet eens zo gek want je bent nogal flink met voedselwaren bezig en wie weet is het ergens op de wereld wel een lekkernij.....:-)