vrijdag, februari 01, 2008

De Smaak van Water is een Hallucinatie.

Water heeft geen smaak, of toch? Als u wel eens puur gedestilleerd water heeft geproefd weet u dat dit een stuk bitterder smaakt dan kraan of flessenwater. Raar eigenlijk want puur water bevat geen smaakstoffen.
In een aardig review wordt wat licht op deze verwarrende materie geworpen.
De kunstmatige zoetstof saccharine is in hoge concentraties bitter. Wanneer proefpersonen een geconcentreerde saccharine oplossing op hun tong kregen en daarna hun mond met water spoelden proefden ze een sterke zoete nasmaak.
Dit fenomeen wordt verklaard doordat hoge concentraties saccharine juist remmend werken op de zoetreceptor op de tong. Wanneer de remmende stof weggespoeld wordt krijgt je alsnog een activatie van de receptor, wat dus een zoete sensatie geeft terwijl er geen zoetstof aanwezig is. Een smaakhallucinatie.

Dus, de vieze smaak van puur water zou kunnen worden veroorzaakt door deze smaakhallucinaties. Smaakreceptoren die een tijd aan een smaakstof zijn blootgesteld worden ongevoelig en raken juist geactiveerd door het wegwassen van de smaakstof.

Als dit juist is zou gedestilleerd water na een tijdje beter moeten gaan smaken maar dat experiment is niet uitgevoerd. Overigens vertonen niet alle zoetstoffen dit smaakhallucinatie effect. De auteurs verklaren dit doordat de zoetstoffen verschillende bindings plekken aan de smaakreceptor hebben. Duidelijk is dat dit maar een deel van de verklaring voor de smaak van water is. Smaak blijft een complex fenomeen.

( Taste after-images: the science of “water-tastes”. V. Galindo-Cuspinera and P. A. S. Breslin. Cell. Mol. Life Sci. 64 (2007) 2049 – 2052)

2 opmerkingen:

Mark zei

Indien je besluit om alsnog te experimenteren met gedestilleerd water: een woord van waarschuwing.

Gedestilleerd water (evenals gedemineraliseerd water) is ontdaan van alle 'verontreinigingen'. Helaas is het menselijk lichaam juist afhankelijk van een deel van die verontreinigingen. Zo is natrium en chloor (Na + Cl = NaCl = zout) een noodzakelijk iets. Echter, dat geldt ook voor mineralen.

Bij het drinken van puur H2O zal het lichaam de ontbrekende mineralen willen aanvullen. Hetgeen dus tenkoste gaat van de reeds in het lichaam aanwezige mineralen en zouten. Op een gegeven moment is het op, en kan het lichaam dus niet meer voor zichzelf zorgen. Nierfalen is het eerste wat me te binnen schiet.

Althans: zo is mij de theorie eens bijgebracht. Geen praktijkervaring dus.

Maar ik zou toch even oppassen. Strijken ermee kan overigens geen kwaad! ;-)

Jurgen zei

Mark,
Maak je geen zorgen.
Het idee dat gedestilleerd water slecht voor je zou zijn omdat het mineralen aan je lichaam kan onttrekken is wijdverbreid maar onjuist.

Water is geen belangrijke bron van zouten en mineralen, een boterham of appel bevat bv al snel meer mineralen dan liters kraanwater.

Bij zoutverlies, door overmatig zweten bv, moet je dus altijd ook wat eten om dit te compenseren.