vrijdag, januari 22, 2010

HAK Piccalilly is OK

Kankeren op fabrieksproducten is leuk maar goede industriele producten verdienen onze steun, zodat zij niet verdwijnen.

Ik houd erg van piccalilly maar maak het bijna altijd zelf omdat ik de commerciele varianten te zoet vind.

Soms is de piccalillylust echter sterker dan het voedselpurisme en koop ik een pot piccalily in de supermarkt. Het verfoeide AH filiaal te Diemen verkocht maar liefst 5 verschillende piccalillies, de enige versie zonder kunstmatige zoetstof was die van HAK en deze kwam daarom in mijn boodschappenwagentje terecht.

Ja, en die is dus OK. Knapperige groenten en een agressief zuurtje. Geen ranzige zoete meelsmaak. Geen conserveringsmiddelen of andere toevoegingen die in een piccalilly niet thuishoren. Prima spul!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Aha, dat is goed om te weten want die van Kesbeke is niet te pruimen. En ik ben toch erg voor "ondersteun uw lokale ondernemer" maar die piccalilly is niks, de zure bommen zijn wel lekker. Nou nog een fatsoenlijke Appie in A'dam Zuid vinden die die van hak heeft.

Jurgen zei

Calm,
Klopt, ik word ook week wanneer er originele Amsterdamse tafelzuren op een potje staat maar Kesbeke maakt een soort jam achtige piccalilly. Ze verkochten trouwens ook een grauw rood gekleurde Kesbeke "pittige" piccalilly maar die heb ik niet durven kopen.

Anoniem zei

@Jurgen: als die rode hetzelfde mondgevoel heeft als de gele laat dan maar zitten... Ik durfde het ook niet aan het te kopen overigens.

Anoniem zei

Beste Jurgen,

Ik vind het jammer dat je onze (kesbeke) piccalilly niet lekker vindt.Wij produceren onze piccalilly nog op de orginele wijze met patent bloem,(geen gemodificeerd zetmeel) bloemkool welke wij zomers inpekelen,worteltjes minimaal 8 weken op zuur, augurken uit het vat en echte zilveruitjes. Ik wil je langs deze weg heel graag uitnodigen op de fabriek om samen van gedachten te wisselen over de piccalilly. wij maken nu een zoetzure en pittige variant misschien is er wel ruimte voor weer een nieuwe variant. ik hoop snel iets van je te horen (www.kesbeke.nl)
groeten

Oos Kesbeke

Jurgen zei

Oos, ik ga graag op je uitnodiging in. Wordt vervolgd.

Dave de Korte zei

Toch even een reactie, ondanks dat t een paar jaar later is. Ik ben deze site al een paar keer tegengekomen al googlend.

Ook ik heb een passie voor fijne tafelzuren en picalilly.

Wie daarin in geinteresseert is, moet eens zoeken naar 'de leeuw fijne tafelzuren' (even googlen). Na het zien van een prachtige docu over hun, ben ik gaan zoeken naar hun en uiteindelijk hun verse zuur, potzuur en bv. ook picalilly, 'verse' zuurkool(-salade) en zure bommen.

Het verschil met Koeleman, Kesbeke en Kuhne (onderling ook erg verschillend, kuhne heeft veel meer mosterd, koeleman is vrij vlak, kesbeke heeft het kenmerkende zoetje (die overigens van oudsher er in 'hoort').

Maar zo'n pot van de leeuw, ik kon t me slecht voorstellen, maar verschilt zo onvoorstelbaar veel.

Nadeel: je bent verpest en kunt geen supermarkt zuur of picalilly meer verdragen qua smaak.

Henk van D. zei

Ik kan nergens Hak piccalilly kopen: de enige met suiker in plaats van zoetstof.