zaterdag, april 03, 2010

Geleewiekt Parelhoen

Zoals u weet gedenken gristenen met Pasen de wederopstanding van jezus.
Toen ik, ter ere van deze feestelijke gebeurtenis, mijn parelhoen gereedbracht voor zijn tijd in de oven, merkte ik wat raars op aan de rechtervleugel.
Met het hoen in de jesus christ pose is duidelijk te zien dat er een stuk van de rechtervleugel ontbreekt, het dier is geleewiekt.
Het doel van deze procedure is verhinderen dat vogels wegvliegen. Bij kippen zag ik dat nog nooit, bij de pelikanen in Artis weer wel. Is dit het bewijs dat mijn parelhoen een echte buitenscharrelaar was?
Parelhoenders schijnen niet goed in batterijen te gedijen, maar of ze echt niet semi industrieel worden gehouden weet ik niet. Verder zijn ze wat schuwer dan kippen en worden daarom waarschijnlijk vaker geleewiekt om schade door opvliegen te voorkomen.

Het hoen smaakte na bereiding (pekelen en 45 minuten in de oven) overigens uitstekend. Ik begin er van overtuigd te raken dat parelhoen beter smaakt dan kip. Het vlees is steviger en smaakvoller.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Jurgen,
Bij het pekelen van het varkensvlees zeg je dat de oplossing minimaal 5,5 % moet zijn en maak je hem 6%. Bij de kip is het 5%. Maakt het niet zoveel uit of begrijp ik het verkeert?

Jurgen zei

Hai,

Ik denk dat het niet heel veel uitmaakt.
Bij varken gebruik ik een iets hogere concentratie zout omdat het een dikker stuk vlees is en zout lastiger doordringt in het midden.
Maar, de tijd die het vlees in de pekel zit is natuurlijk ook een variabele.
Bij 5% zout gaat het nooit mis.
Is je vlees niet te zout, dan kun je iets meer zout gebruiken en korter pekelen.
Experimenteren!

Anoniem zei

Ha die Jurgen,
Wij vinden het reuze jammer dat uw web-site niet up-to-date is. Wij wachten vol spanning op nieuwe leerzame berichtjes over snelkookpannen. We kijken nl. erg uit naar een vervolg.

Nog een andere vraag - "post" ook eens iets over traditionele hawaiiaanse gerechten, daar willen wij ongelofelijk graag meer over weten!!


Dikke zoen,

Jurgen zei

Ja ja Anoniem,

Uw webmeester heeft het op dit moment druk met onderwijstaken die zijn creatieve energie op culinair educatief gebied wat dempen.

Op een paar uur vliegen van Hawaii woon ik helaas ook al niet meer.

Ik zal echter mijn best doen.