woensdag, april 29, 2009

Kip uit de Oven: nu nog Beter

In mijn continue zoektocht naar de ultieme kip uit de oven heb ik mijn procedure verbeterd, daarom vandaag een update. Misschien heeft u er wat aan.

Een perfecte kip uit de oven heeft een knapperige korst maar is wel sappig van binnen. Door de kip eerst te pekelen wordt het vlees malser en sappiger, de smaken trekken beter door het kippenvlees en bovendien kun je een hele kip garen zonder dat er stukken droog worden. Pekelen dus die kippen, het recept vindt u hier. Maar, het knapperige korstje van een aan het spit geroosterde kip is in een gewone oven zonder draaispit lastig na te bootsen. Het deel van de kip dat op de bodem van de ovenschaal of braadslede rust blijft toch wat zompig.
Daarom bedacht ik het volgende, ik zette een ovenrooster dwars op een grote braadslede en legde de kip daar op. De kip hangt dan dus een stuk boven de bodem, hierdoor kan de hete lucht rondom circuleren en wordt het beest prachtig bruin en krokant. Ik stoomde ook nog wat aardappels, wortels en andere knollen halfgaar en legde die onder de kip. Het braadvocht uit de kip druipt op de groenten en zorgt er voor dat die ook krokant en smakelijk worden. Superlekker allemaal, ik had alleen nog tijd om de overblijfselen van deze installatie te fotograferen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Na lang lurken van dit blog maar eens een reactie.

Hoe je kip sappig en krokant kunt krijgen...op een draaispies in de oven.

1)maak een sneetje in het vel op het borstbeen van de kip.

2) Met een vinger in de snee en maak al vel los van het vlees, zorg er wel voor dat op de uiteinden het vel wel aan het vlees blijft zitten dus aan het einde van de poten en de nek. Op deze wijze krijg je een soort braadzak van huid.

3) Rijg de kip op een spies.

4) Vul de ruimte tusen kip en huid via het sneetje met gesmolten boter met tuin kruiden of een oosterse variatie met bv. sesamolie, sambal, knoflook gember....etcetra. Naai het sneetje dicht.

5) Bind de kip zodanig op het spies dat de sappen lekker kunnen ronddraaien.

Het vel wordt heerlijk crockant en zit als een soort ballon om de kip heen. Het kippevlees is lekker gekruid en zeer mals.

Bij deze..
Jep

Peter zei

Ik leg inderdaad het kippetje ook altijd op een ovenroostertje bovenop de ovenschaal met onderin de aardappels met knof en rozemarijn. Je hoeft m eigenlijk niet eens te pekelen, want ik heb op deze manier uit de oven nog geen droge kip gehad. Wel lekker insmeren met olie/gesmolten boter en kruiden.. hmmm

Goed om weer updates te kunnen lezen op dit blog!

Unknown zei

Een aardig alternatief voor kip uit de oven is het gebruik van de Weber. Het wordt dan wel een gerookt alternatief, maar de korst is geweldig. Vrijwel elke Weber heeft de mogelijkheid om de kooltjes zijwaarts te schuiven achter speciaal bijgeleverde opstaande ijzeren 'beugels'. De ruimte in het midden kan je nu gebruiken voor een aluminium lekbak. Op het rooster boven de lekbaak plaats je de kip. Een tot anderhalf uur later, afhankelijk van het gewicht, heb je een geweldige kip met dito krokante korst. En erg aardig, de gewone oven is nu beschikbaar voor andere culinaire hoogtepunten.

Anoniem zei

Via Google kwam ik met de zoekwoorden 'kippenbouten, knapperig, zonder, spit op jouw stukje
"Kip uit de Oven: nu nog Beter"

Het is een hele goede tip. Helaas moest de oven daarna wel grondig schoongemaakt worden door alle vetspetters. Maar ja, inruil aten wij knapperige kip!

Voor herhaling vatbaar, bedankt ;)
Mevr. Lok

Foto: http://i25.tinypic.com/2qkj7gi.jpg

Unknown zei

Mijn perfecte kip uit de oven maak ik met behulp van bierblikjes.
1. eerst kip pekelen in zoutoplossing (60 gr zout/liter water) + knoflook, geraspte gember en eventueel salieblaadjes). Ongeveer 8 uren pekelen (met warm weer minder) en vervolgens heel goed afspoelen.
2. kip op een bierblikje (half gevuld met bier) plaatsen. Gewoon het blikje door de kont van de kip steken (de kippetjes lijken vrij op hun poten te staan). Je kunt een paar kippetjes (er kunnen wel vier op een bakplaat staan)tegelijk braden. Door het bier (hoge vochtigheidsgraad, het werkt als stoomoven)worden de kippetjes van binnen mals. Omdat zij volop vrij staan worden ze van buiten perfect krokant!
King