vrijdag, maart 06, 2009

Citroen en Kumquats Konfijten.

Al jaren droom ik van zelf fruit konfijten. De receptuur schrok me nogal af, ingewikkeld en veel werk. Suikersiroop maken en het fruit iedere dag in een geconcentreerder siroop leggen tot de zaak helemaal met suiker verzadigd is. Wel of niet verwarmen, wat is de benodigde suikerconcentratie? Het was me niet duidelijk.
Dan is het maken van een confit van vlees een stuk eenvoudiger.
Toch heb ik het ook maar eens geprobeerd.
In ieder geval had ik al eens onderzocht (lees, het wiel opnieuw uitgevonden) dat het bij suikerwaren essentieel is om niet met puur suiker (sucrose) te werken. Door glucose toe te voegen wordt kristallisatie voorkomen. Door suikerstroop met zuur te koken krijg je hetzelfde effect.
Ik maakte een oplossing van rietsuiker met 25% glucose en kookte dat in tot het draad stadium, een temperatuur van 105-110 graden. Vervolgens mikte ik er wat kumquats in en liet het even doorkoken. De vruchten bollen mooi op maar verschrompelen daarna teleurstellend. Iedere dag kookte ik de zaak even op en herhaalde dat drie maal. De vruchten werden daardoor mooi doorzichtig. Ik zat toen wel met een pannetje stroop en herhaalde deze procedure daarom maar met een in dunne plakjes gesneden citroen. Ik verdunde de stroop wel eerst tot ik weer bij het draad stadium was.

Tsja. Het ziet er best aardig uit, de smaak is bitter en verassend weinig zoet. Wat je met gekonfijt fruit moet weet ik niet, ik gebruik het eigenlijk nooit. Waarom droomde ik dan van het konfijten van fruit?
De overblijvende stroop is in ieder geval wel erg lekker, bitter en een hele intense citrussmaak.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Zelf heb in een plaatsje ergens boven de Camarque een keer geconfijte kumquats gekocht.
Deze smaakten werkelijk geweldig, helemaal niet zo zoet als ik had verwacht. Deze kumquats waren ook prachtig rond, totaal niet verschrompeld dus. Als je het vruchtje tegen de zon hield, kon je door het amberkleurige geheel heenkijken en de schil voegt een heerlijk frisse smaak toe.

De confisserie waar ik die dingen heb gekocht heet Lilamande. Ze zijn echter nergens op internet terug te vinden, iets dat me wel een beetje verbaast want hun winkel zag er prachtig uit. Ook lagen er folders waarin het proces beschreven wordt.
Ze verhitten de vruchten in een suikerstroop acht a negen keer over een periode van drie maanden. Een zeer arbeidsintensief proces dat ze met recht een ambacht noemen.

Mijn pogingen om dit thuis te reproduceren zijn op een mislukking uitgelopen.

Leuke blog, ik speur er regelmatig dingetjes op na.
Groet, Raymond Solcer.

Jurgen zei

Raymond,

Tsja, zulke mooie kumquats had ik ook willen maken. Geduld, ervaring en heel veel tijd nemen is waarschijnlijk essentieel. Ik wilde het snel doen...
Over de plakjes citroen en ik wel redelijk tevreden.

Dank voor de tip, ik ga in Frankrijk uitkijken naar confisserieen.

Hilleke Pilleke zei

wat je met gekonfijt fruit kan doen?
Wel een tajine met kip en gekonfijte citroen en olijven is overheerlijk en je krijgt enkel het allerlekkerst effect als je gekonfijte gebruikt en niet de gewone citroen.
We leerden dit eten op een trektocht door het Zuiden van marokko. Ik was neit zo gek van tajines, maar na dit te hebben geproefd, met zo wat plat brood erbij...Simpel maar OOOOh ZOOOO lekkerrrrrrr
Hier alvast een link voor een recept.
http://www.epicurien.be/keukenrecepten/tajine/tajine-van-kip-olijven-gekonfite-citroen.asp

Jurgen zei

Hilleke, maar dat zijn toch in zout ingelegde citroenen?

Yvonne zei

Enige weken geleden heb ik de schil van een pomelo (zeer groe citrusvrucht) en later van een sinaasappel gekonfijt. Eenvoudige receptuur: eerst de schillen in reepjes snijden, dan 3 maal 1 minuut koken in steeds vers water (zo raak je de bitterheid kwijt). En dan 1 deel water 1 deel suiker op 1 deel schillen, een uurtje zonder deksel laten pruttelen. Doordat tijdens het koken het water kan verdampen, wordt de stroop steeds geconcentreerder. (hoef je dus niks zelf aan te doen). De schillen zijn klaar als ze bij het omroeren een beetje wit lijken te zijn geworden. Vervolgens laat je ze op een rooster uilekken. Beetje omschudden met kristalsuiker tegen het plakken en in een afgesloten pot bewaren.

Anoniem zei

Nog een ideetje voor je gekonfijte vruchten; Italiaanse Panforte. Een erg lekker kruidig gebak. Recepten zijn volop op internet te vinden. Ik wil het zelf gaan maken en was daarom op zoek naar een recept voor gekonfijt fruit. Dus dank voor je recept!

Groet,
Esther