zaterdag, februari 28, 2009

Kurksmaak van Wijn Verwijderen met Huishoudfolie

Ja, eindelijk een fles wijn met kurk! Nadat ik vorige maand het artikel van Harold McGee had gelezen waarin hij beweert dat je de kurksmaak van wijn kunt verwijderen met plasticfolie wilde ik dit natuurlijk ook proberen. Het wachten was dus op een fles met kurk en bij een Gruener Veltliner van Kurt Angerer die ik bij een Gado Gado wilde nuttigen was het zover. Kurk, meteen bij opentrekken een muffe lucht.
De fles in een plastic maatbeker gegoten met daarin een metertje plastic huishoudfolie van het Plusmarkt huismerk. Flink soppen. Uitschenken en mijn echtgenote blind laten ruiken.

Verdomd, het werkt! De kurkgeur verdwijnt inderdaad, misschien niet helemaal maar het wordt wel een stuk minder irritant. Nog een prima wijntje voor bij de Gado Gado.

Hoe kan dat? De kurkgeur van wijn wordt veroorzaakt door 2,4,6-trichloroanisole oftewel TCA. Volgens McGee lijkt de structuur van TCA wel wat op die van het plastic polyethylene waarvan keukenfolie is gemaakt. Dat is onzin natuurlijk, bekijk de structuurformules maar even in de links. Waarschijnlijker is het dat TCA een grote affiniteit voor polyethylene heeft omdat ze beide niet goed wateroplosbaar zijn en TCA in de polyethylene laag kan partitioneren. Helaas zullen sommige geurstoffen die wel een goede smaak aan wijn geven waarschijnlijk ook in de folie gaan zitten. Echt zoals een wijn zonder kurk zal de fles niet worden na deze behandeling maar het werkt dus wel. Probeer het en laat mij uw bevindingen weten!

Edit: Zie hier en hier discussies over deze methode die mijn waarneming bevestigen. Smaakt de met folie ontkurkte wijn hetzelfde als een goede fles? Waarschijnlijk niet maar er is wel een duidelijke verbetering, de vieze geur verdwijnt.

4 opmerkingen:

Aagje zei

Kan je ook kurksmaak verwijderen die veroorzaakt wordt door houtworm? (3 oorzaken van kurksmaak)

David zei

Wel gvd, ik krijg spontaan hoofdpijn als ik denk aan al die mooie flessen die ik in mijn leven door de gootsteen heb gespoeld. Ik als schroefdopfan kan bijna niet wachten op een fles met kurk nu. Dit soort kennis moet eigenlijk verplicht worden gesteld al in het basisonderwijs. Bruin1 doe er wat aan!

Geer zei

Werkt perfect !!! Nu hoef ik tenminste niet meer naar de slijter te alcohollen ;-)
Maar ik laat m natuurlijk wel op mijn gemak weten dat hij slechte wijn verkoopt..
Bedankt voor deze -gouden- tip !!

Unknown zei

Heb het ook geprobeerd met een Chablis die kurk had in de neus en waarachtig tot mijn groot genoegen is een deel van de geur (niet helemaal) verdwenen en laat het wijntje zich toch drinken. Oef en bedankt voor de top.