maandag, januari 05, 2009

Alcohol Distilleren met de Smartstill

Zelf alcohol distilleren is zeer eenvoudig met de briljante smartstill. Een wonder van technische schoonheid is dit apparaat. Iedereen kan nu op het aanrecht liters drank stoken. Mag alleen niet maar daar storen we ons niet aan. Hilarisch is dat het apparaat verkocht wordt als water distilleer apparaat. Ja, dat zou je er ook mee kunnen doen...

De smartstill is een afgesloten 4 liter pan met verwarmingselement. Stoom kan alleen via een buis met koelribben ontsnappen, omdat er bovenop een ventilator is gemonteerd condenseert de stoom en lekt het destillaat in een opvangbak. Een basale distillator, in feite een soort "pot still". Geniaal in zijn eenvoud en design. Lijkt bovendien op een uit Dr. Who ontsnapte alien.

B distilleerde liters geurige alcohol uit onze zure cider. Met wat gist en suiker kun je ook zelf een alkoholhoudend beslag maken dat via de smartstill tot zuivere drank gedestilleerd kan worden. De brouwmarkt verkoopt alles wat je nodig hebt.

Echt interessant wordt het wanneer je de smartstill gebruikt om zelf likeuren te maken. Ik heb mijn smartstill weer terug van B, die nu maar een eigen exemplaar heeft aangeschaft, en bericht u in een volgende post over recepturen van zelfgemaakte likeuren en eaux de vie.

Hips.

15 opmerkingen:

Venne zei

Hey Jurgen, kan je in België zo een smartstill kopen?
Toffe site trouwens!!
Venne

Jurgen zei

Venne,

Via de brouwmarkt site kun je het ding bestellen. Ze leveren vast wel in Belgie.

dr zei

Hoi!

Ik heb ook zo'n apparaat aangeschaft, ik vraag me nu af hoe lang je moet distilleren als je er een fles wijn in gooit en er helemaal doorlaat gaan ben je uiteraard weer terug bij de 12%. Dus je moet eerder stoppen, maar wanneer? Heb jij enig idee? Alvast bedankt!

Groetjes,

Marco

Jurgen zei

Marco,

Proeven! Smaakt het niet meer naar alkohol, dan stoppen.
Het volume meten dat je al verzameld hebt geeft natuurlijk ook een goede indicatie.

Die glazen alkoholmeters werken in mijn handen niet erg best.

Anoniem zei

En hoe zit het dan met de methyleen? Zou wel voorzichtig zijn met vergiste vruchten... Niet?

Anoniem zei

Als je snel weer slokdarm- en maagkanker wilt krijgen, dan moet je vooral veel sterke drank drinken :-). Mensen zijn maffe wezens ...

Zorg er dan ook voor dat er veel pectinesterase in de most zit zodat er vóór de gisting, zoals dat gebruikelijk is, veel methanol kan ontstaan :-).

Aan de domme opmerkingen alhier is duidelijk op te maken dat de meeste mensen gewoon domme consumptie-apen zijn die niets anders doen dan hun banale behoeften bevredigen terwijl ze verder geen flauw benul hebben van de fysica en de chemie achter de dagelijkse dingen die ze doen ...

Johan zei

Poe poe Anoniempje, wat een taal...

Met de Smartstill kan je prima destilleren, wel moet je op de volgende dingen letten:

- Gooi de eerste 20 ml. destillaat, de voorloop, weg. Hier zitten onsmakelijke verbindingen en methanol in.
- Stop vrij snel met destilleren als je proeft dat de alcohol dunner wordt. Stop je te laat dan neem je de naloop mee, met eveneens weer slechte smaak en geur tot gevolg.
- Kijk uit met beslag met vruchten, dit kan methanol bevatten. Behandel het vruchtensap/moes met pectinase om te voorkomen dat methanol wordt geproduceerd.
- Voor een betere smaak eerst het beslag snel wergstoken met de verwarming op maximum (wel de voorloop weggooien) en daarna de verzamelde alcohol een dag laten rusten en nog een keer destilleren.
De verkregen alcohol nog een keer laten rusten en naar drinksterkte (35-40%) verdunnen met schoon water.

Jurgen zei

Johan, dank voor je reactie maar wat je zegt over methanol klopt niet.
Pectinase behandeling geeft juist MEER methanol productie en met de voorloop raak je methanol niet kwijt.
Lees hier waarom:
http://kokenmetkanker.blogspot.com/2009/01/zelf-distilleren-het-gevaar-van.html

Penkey peterson zei

Hi Jurgen,

This is really an useful thing. I want to buy, but before that i saw a website having sale on same water distiller. so, can i have the price tag for the water distiller.

Martin zei

@ Anoniem 21 augustus 2009 15:55

Vind jouw opmerking zeer schandalig en vooral achterlijk en dom! Heel dom! Volgens mij heb je heb verstand van een kind van 12, godsamme zeg!

Kanker krijg je niet van verkeerd eten, drinken of ongezonde leefstijl. Dat wordt je vooral aangepraat door de zieke manipulerende overheid. Kanker zit in je genen het maakt geen zak uit wat je met je leven doet, kanker krijg je toch wel. Rokers en drinkers zat die heel oud worden en nooit kanker krijgen terwijl andere gezond levende mensen wel doodgaan door kanker.. gek he, kanker kijkt niet naar hoe je leeft het maakt geen zak uit. Je krijgt het of krijgt het niet ongeacht leefstijl!

Ik kan zo kwaad worden op lieden zoals jij anoniempje, idioten die denken te weten hoe men kanker kan krijgen, flikker toch op! Moeten ze eens recht in mijn gezicht zeggen, reken dan maar op een blauw oog!

Kiske zei

Hallo

Als ik de Smartstill vul en aanzet, wat hou ik dan ongeveer aan alcohol over (inhoud) en hoeveel procent alcohol is dat dan ongeveer ? (ik ga uit van de veilige manier met suiker)

Kan ik ergens een handleiding vinden hierover zodat ik kan lezen hoe hij werkt ?
Ik overweeg er namelijk een aan te schaffen.

Bij voorbaat dank
Kiske

Michel zei

Beste jurgen

sinds kort heb ik zelf ook een smartstill mark 2 maar zou jij mij kunnen vertellen hoe ik het beste kan distileren moet de temperatuur voluit of juist niet of heb je nog tips ik hoor graag van je

mvg
michel

Anoniem zei

Je kunt de smartstill ook gebruiken om cannabisolie te maken.

http://www.youtube.com/watch?v=nxf9lLgT3H0&feature=share

een fantastisch volksmedicijn dat tegen diverse kwalen heel goed schijnt te werken. o.a. tegen leukemie en borstkanker. Ook bij chemokuren schijnt de olie verlichting van de klachten en versneld herstel te geven.
Maar ook dit zal wel weer verboden zijn.

Op internet zijn diverse getuigenissen en onderzoeken te vinden.
OOk info via www.mediwiet.nl

Nienke

Scientist zei

Hallo Verne,

Indien de import van een still niet illegaal is kan ik wel een stalen still met afkoelingspijp , alcohol tester en heel wat ingrediënten importeren aan een goede prijs.
Ik kan eventueel enkele foto's doorsturen.

Groetjes,
Scientist

Cyrus Groeneweg zei

@martin ik kan boos worden als mensen zeggen dat kanker niets te maken heeft meters je doet, eet of drinkt.. dat is pas dom! En na drie keer kanker krijg jij van mij een dik oog als je voor me staat en dit zegt.. denk na man! Er is zoveel onderzoek dat roken kanker veroorzaakt!! Zoveel onderzoek dat suiker het kankerproces versnelt. Bij dieren en mensen. Voor dat jij complete onzin verkoopt en zegt dat het een overheids conspiracy is moet je even langs de Daniël den Hoed rijden in Rotterdam en met een paar specialisten praten.. sorry voor de off topic, maar moest even reageren.. wil niet zeggen dat we niet gewoon moeten blijven drinken.. maar alles met mate! :-)