Het slootaquarium van de geliefde kleuter en mijzelf leed nogal onder een watervlooienplaag. De beestjes hielden het water wel mooi helder maar aten ook het voedsel van de kikkervisjes op, die daardoor erg klein bleven.
Daar moest verandering in komen door het uitzetten van vraatzuchtige vissen. Maar hoe deze te vangen?
In Nederland mag je met een hengeltje en wat brood voorntjes uit het water halen en deze halfdood weer teruggooien. Een kruisnet is veel effectiever om kleine visjes te vangen, het beschadigt de beesten bovendien niet maar is illegaal. Vreemd genoeg kun je een dergelijk net wel bij iedere degelijke hengselsportzaak aanschaffen omdat de verkoop wel legaal is.
Het was even zoeken naar een goede plek maar toen zaten er dan ook in een keer 8 blankvoorntjes van 10 cm in mijn net. De helft ging terug en de rest werd aan het werk gezet in ons aquarium. Na een paar dagen waren de watervlooien inderdaad op en werd het water troebeler door algengroei. Niet heel geschikt als huisdier die voorntjes, ze zijn nogal scheiterig aangelegd en zwemmen zich van schrik te pletter zodra je dichtbij het aquarium komt. Na een week zien de vinnen van de beesten er dan ook nogal afgeragd uit.
Maar wat heeft dit nu met eten te maken zult u terecht opmerken. Welnu, het formaat van een kleine blankvoorn is vergelijkbaar met dat van een sardine uit blik of gerookte sprot. Zouden dit soort kleine zoetwatervisjes een beetje eetbaar zijn?
Wildplukken is mooi maar een goede eiwitbron is onder de rook van de A10 lastig te vinden. Vissen met een hengel is onzeker en kost ook nog eens veel tijd, voor jagen gelden nog meer bezwaren. Met een kruisnet zou je echter zo voor het avondeten een maaltje witvis kunnen opscheppen. Als die beesten maar een beetje te eten zijn. Iemand ervaring met de bereiding van zwaar ondermaatse blankvoorns?
zaterdag, mei 31, 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
7 opmerkingen:
die ditches zijn behoorlijk graterig, vooral rond de buikholte. Mijn advies: schubben eraf en ingewanden eruit, in de bloem, in de frituur en dan lekker met het hele gezin pulken.
ik zei ditches, maar bedoelde bitches. Net weer even mijn zondagochtend portie gangsta rap tot mij genomen.
Yo,
Dat peuteren zie ik juist niet zitten, kan ik namelijk in mijn entje doen... Ik kwam net een recept voor brasem tegen waarin ze langzaam in verdunde azijn worden gestoofd zodat de graatjes oplossen. Misschien ga ik dat eens proberen.
Een grotere brasem kun je fileren, hou je niet heel veel van over vanwege de dikke buikgraten maar toch.
Dan blijven nog de scherpe flexibele graatjes over die in de lengterichting van de vis over de rug lopen. Door om de halve cm een snee te maken versnipper je die graatjes zodanig dat niemand er meer echt last van heeft.
Als je het dan flink met bloem bakt, weet niemand meer het verschil tussen de knapperige korst en de knapperige graatrestjes.
Gezien in "Klootwijk aan Zee", over vissen in Nederland.
Deze voorntjes wroden met 1000-en gevangen en gedroogd/gerookt en dan verkocht aan Rusland.
Daar schijnt het een lekkernij te zijn en de Nederlandse vissers kunnen ze niet aanslepen.
Geweldig programma overigens, veel vangstproducten in/om Nederland verdwijnen naar het buitenland omdat wijn het niet eten.
Die uitzending met Klootwijk heb ik ook gezien. Briljant dat die man goud geld verdient aan visjes die in onze ogen waardeloos zijn.
Dus ja, haal de rookton tevoorschijn.
Of vermaal ze tot een farce en draai er qunelles van die je even in courtbouillon pocheert. Heb je a. geen last meer van graten, en b. wellicht een culinair wondertje ontdekt. :-)
Voor fileren zijn deze wat te klein vrees ik en ik geloof ook dat de visjes uit de Klootwijk aan zee aflevering ruisvoorns waren. Heb in ieder geval zelf gezien dat IJsselmeervissers ruisvoorns apart hielden.
Zou er smaakverschil zijn tussen ruisvoorn en blankvoorn?
Tot visgehakt draaien heb ik ook aan gedacht. Er is zelfs een oud recept voor snoekballetjes wat hetzelfde doel heeft.
Een reactie posten