zondag, mei 18, 2008

Zelf Noordzeegarnalen Vangen.

De verhalen had ik wel gehoord, vroeger toen kon je met een netje in de branding snel een maaltje garnalen vangen, lekker dat die zijn! In voorlichtingsfolders uit oorlogstijd worden garnalen zelfs wel aangeprezen als een goedkoop alternatief voor vlees.
Maar helaas, het gaat slecht met de grijze Noordzeegarnaal, en ik was dan ook nooit erg succesvol in het vangen van garnalen aan onze Vaderlandse kust.

Tot dit jaar, op vakantie in Zeeuws Vlaanderen had ik een hele kinderschare onder mijn hoede. Om ze lekker te vermoeien liet ik ze flink met garnalennetjes door het water rossen.

De opbrengst, 's morgens bij laag water, was uitstekend; nadat ik me er ook mee bemoeide hadden we met een uurtje vissen meer dan een kilo garnalen bijelkaar. Ook veel mini platvisjes, ik herkende tong, griet en schol.
Zou het weer goed gaan met de visstand? De prijs van de grijze garnaal is in ieder geval nog steeds ongekend hoog, ongepeld waren ze recent nog 9 euro per kilo. Ik kreeg dan ook al visioenen van een eigen visbedrijf, groepen kinderen met garnalennetjes door de branding laten ploeteren en daar stinkend rijk mee worden.

Helaas kookte ik de garnalen wat te lang waardoor ze lastig te pellen waren. Ik was weer eens te angstig voor voedselinfecties, maar aldoende leert men.

4 opmerkingen:

Chris zei

HEt was mij ook al opgevallen: veel meer babyvisjes. Dochters kwamen iedere keer weer met wat nieuws, gewoon bij eb opgeschept. Veel platvisjes, maar ook iets dat op een minigeepje leek.

Jurgen zei

Goed nieuws uit de Noordzee!
Hopelijk een teken dat het echt goed zal gaan met de visstand de komende jaren.

Robert Koopman zei

Vroeger......

In de eind jaren '60 en begin jaren '70 was ik als kind veel op het strand.
Voor mijn gevoel was het vorige week maar nu is het dus "vroeger".

Ik word oud.....

Unknown zei

dankzij de weggeviste kabeljauw is nu de haringstand zeer goed.