zaterdag, maart 01, 2008

Gevriesdroogde Meelwormen; zijn ze lekker?


Het eten van insecten, de oplossing voor het wereldvoedselprobleem of een hype?
Ik kocht doosjes gevriesdroogde meelwormen, gaf er eentje cadeau en proefde ze vandaag.

De reactie van mijn echtgenote: "Bah, dat ga ik niet eten!"
De reactie van mijn geliefde kleuter (4 jaar): "Zijn dat wormpjes? Zijn ze al dood? (en na proeven) MMMM, Lekker!"
Uit zijn reactie blijkt overigens maar weer dat de afkeer van het eten van insecten waarschijnlijk voornamelijk een kwestie van conditionering is.
Na het overwinnen van de (toegegeven) schroom valt de smaak zwaar tegen. Licht nootachtig maar vooral erg droog en knapperig.
Proefnotities: Zeer smakeloze popcorn, zonder vet gebakken, voornamelijk uit velletjes bestaande sensatie. Niet vies maar vooral droog met harde velletjes die tussen de tanden blijven hangen. Geen nasmaak.

We proefden ze puur. Mijn zeun en ik waren het eens dat ze er met wat peper en zout of andere smaakmakers op vooruit zouden gaan.

Wat mij betreft zijn deze Triobolo's een gimmick, leuk om eens te proberen maar daar blijft het bij. Zeker niet vies of afstotelijk maar qua smaak gewoon niet interessant.
Misschien zijn ze vers beter, ik stel me er dan een wat romiger sensatie bij voor...

Is de consumptie van insecten dan de oplossing voor het wereldvoedselprobleem? Insecten zijn inderdaad een goedkope bron van eiwitten maar de kweek van soja, eventueel verrijkt door genetische modificatie, is natuurlijk nog veel efficienter.

8 opmerkingen:

Chris zei

Ik was gisteren in de SLigro enheb ze ook geproefd. Vond het naar niks smaken, niet bijzonder. Zal ik de volgende keer zo'n sprinkhaam proeven?

Anoniem zei

Die sprinkhanen heb ik ook gezien. Vergt wat meer moed om ze te proeven maar ik vermoed dat ze net zo smakeloos zijn.

Mark zei

Vooral die eerste stap lijkt me de lastigste... Even vergeten dat je over wormpjes praat en zo...

Misschien toch ook maar eens verstand op nul, blik op oneindig en toehappen?

Anoniem zei

Het happen valt dus wel mee, meest verbazingwekkende is dat het nergens naar smaakt. Gewoon saai eigenlijk...

Mark zei

Ja, maar heb je ze dan ook wel gekruid/gezouten en gebakken? Of gewoon 'au naturel'?

Tofu en soja smaakt ook nergens naar zonder kruiderij, laat staan een platvloers kipfiletje...

Anoniem zei

Ze zijn gevriesdroogd, moest je ze niet eerst een beetje weken. Zoiets stond er toch op het doosje/de website?

Anoniem zei

Ik heb ze nog nooit dood gegeten, levend smaken ze naar cashewnoten.

Piet zei

"Is de consumptie van insecten dan de oplossing voor het wereldvoedselprobleem? Insecten zijn inderdaad een goedkope bron van eiwitten maar de kweek van soja, eventueel verrijkt door genetische modificatie, is natuurlijk nog veel efficiƫnter."

Leuk stukje over die wormen, maar wat bovenstaand citaat betreft; ik mag hopen dat dat een mening is, immers soja is volgens velen, inclusief mijzelf NIET het antwoord. De teelt van soja bedreigt de natuurlijke diversiteit en door het in stand houden van die diversiteit houdt men juist de voedselketen in tact.

genetische modificatie is overgewaardeerd, de ene bron zal pronken met beweringen dat het de enige manier is om het gebrek aan voedsel te bevechten, in werkelijkheid echter wordt genetische modificatie in de praktijk juist toegepast ten gunste van de Gentechgiganten. Zo heeft Monsanto Round-Up Ready gewassen in de aanbieding en deze zijn Round-Up Ready. En Round-Up? Dat is niet-selectief, door het gebruik van Round-Up i.c.m. Round-Up Ready gewassen creƫer je een situatie waarin de boer minder voorzichtig met Round-Up om hoeft te springen, het gewas is er immers op voorbereid.

Een ander voorbeeld van uit de hand gelopen gentech, waarbij je enkel kunt spreken van een eenzijdig(!) commercieel succesje is BT katoen in bijvoorbeeld India.

Google suggestie:
http://www.google.nl/#hl=nl&ei=RJ7VSpenOYLm-QaeyIz7Ag&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&ved=0CAUQBSgA&q=bt+katoen+zelfmoord&spell=1&fp=9590964690131717

De industrie is allerminst bezig met het oplossen van een probleem. Een lichtpuntje is dat - met de reeds bestaande tekorten - afname van de wereldbevolking vroeg of laat niet uit kan blijven. Het probleem hierbij ligt dan voornamelijk bij ons onvermogen om ons zelf aan te passen.

Ik kon het even niet laten om de andere kant van de medaille (iets) te belichten.

groetjes,
Piet