dinsdag, maart 18, 2008

J.W.F. Werumeus Buning: Dichter-Kok.

Het voorjaarsnummer van Bouillon bevat een stukje van mijn hand over Werumeus Buning (1891-1958). Hij was een van de eersten die in Nederland over eten schreef, een genre dat wij nu culinair proza zouden noemen. Zijn 100 avonturen met een pollepel was het eerste boek dat ik tot mij nam waarin het nuttigen van voedsel centraal stond. Het maakte een diepe indruk op mij en is 1 van de pijlers van de Nederlandse gastronomische literatuur. Helaas is Buning nogal in de vergetelheid geraakt, als u al geen abonnement op Bouillon heeft, spoed u naar den boekhandel en overtuig u van het genie van Buning!

Ik heb een duel in verzen tussen Vestdijk en Buning aan de vergetelheid ontrukt en ook een interview met Joop Braakhekke gedaan waarin hij onthult dat Buning zijn geheime inspiratiebron is. De opkomst en ondergang van Buning als dichter, zijn oorlogsverleden, alles komt aan bod.

Als u het niet meer houdt, Bunings 100 avonturen met een pollepel (1939) is sinds kort integraal op het interweb gezet, lees en geniet!

De foto boven dateert uit de 50er jaren en heb ik met hulp van het letterkundig museum gevonden. Het komt nogal geposeerd over en het meest bizarre vind ik nog dat Buning een pinkring lijkt te dragen. Was dat mode in die tijd?

Buning wordt al lang niet meer herdrukt en dat is niet terecht. Uitgevers doe uw plicht! Ik lever tegen een geringe vergoeding een inleidend essay...

Ik ben natuurlijk best een beetje trots op dit artikel, als onverbeterlijke beta produceer ik beroepshalve dit soort artikelen. Heel interessant natuurlijk maar onbegrijpelijk voor de meeste mensen. Erg bevredigend eens een alfa verhaal voor een veel breder publiek te publiceren.

Later meer over Buning.

4 opmerkingen:

meneer Wateeton zei

gefeliciteerd. Culinaire proza is het mooiste wat er is. Ik ben benieuwd. Ook gefeliciteerd met je 4.3 impactfactor, in mijn vakgebied een hele prestatie.

jurgen zei

Wat zou de impactfactor van Bouillon zijn en telt het ook mede voor mijn Hirsch index?
In mijn vakgebied is een if van 4.3 overigens zeker niet iets om trots op te zijn...

Anoniem zei

Ten overvloede wellicht: via deze website zijn nog werken van J.W.F. Werumeus Buning te verkrijgen, ook eerste drukken waaronder die van 'Culinaire Tierlantijnen'.

M.

jurgen zei

Dank maar uiteraard heb ik de culinaire Buning vrijwel compleet. Ook een zeer fraaie eerste druk van de culinaire tierelantijnen.