dinsdag, januari 01, 2008

Schnitzeltest: Biologisch versus Conventioneel Varken.

Schnitzels zijn lekker. Biologisch vlees is diervriendelijker en smakelijker. Biologische schnitzels zijn dus het lekkerst. Maar is dat wel zo? Ik voerde daarom een schnitzeltest uit, met biologische en conventionele schnitzels van de Plusmarkt.

Op de afbeelding boven ziet u links de bioschnitzel en rechts de conventionele schnitzel. Het eerste dat opvalt is het prijsverschil 17,39 per kilo voor de biologische variant en slechts 9,48 (met korting zelfs maar 7,32) voor de conventionele schnitzels. De conventionele schnitzels zijn dus veel goedkoper maar dit wordt gecompenseerd door het plukje krulpeterselie dat bij de bioschnitzels wordt geleverd. De verpakking van de bioschnitzels oogt verder ook aantrekkelijker, veel groen en geen lelijke schreeuwende teksten. Omdat de biologische schnitzels, naar ik hoop, een stuk diervriendelijker geproduceerd zijn winnen ze deze eerste ronde met gemak. Het prijsverschil heb ik er voor over.
Wel moet hier aangetekend worden dat de bioschnitzels fout gelabeld zijn, Wienerschnitzels zijn van kalfsvlees gemaakt en niet van varken. De aanduiding varkensschnitzel op de conventionele variant is wel correct.
Dat de dieren die de bioschnitzels leveren biologisch voer te eten krijgen vind ik niet interessant. Het liefst zou ik scharrelvarken eten dat met conventioneel voedsel is gevoerd. De moderne landbouw, eventueel met genetisch gemodificeerde gewassen, produceert namelijk waarschijnlijk milieuvriendelijker dan de biologische landbouw.


In de tweede ronde beoordelen we het uiterlijk van het rauwe vlees, links de bioschnitzel, rechts de conventionele schnitzel. Het oppervlak van de conventionele schnitzels is zeer vlak, de bioschnitzels hebben een meer ambachtelijke uitstraling; op het oppervlak is spierstructuur herkenbaar en ze zijn wat dikker en onregelmatiger. Er is dus duidelijk verschil in de wijze van uitsnijden. Kleur en geur zijn identiek. Ronde twee is ook voor de bioschnitzels.


Om in de laatste ronde de smaak te beoordelen heb ik beide schnitzels door een tempurabeslagje gehaald en in hete Berkshire reuzel gebakken. Links ziet u de bioschnitzel, rechts de conventionele schnitzel.
De smaak: tsja, dat viel dus wat tegen. Veel verschil was er niet, beiden niet geweldig. De bioschnitzel was iets sappiger maar dat komt denk ik omdat deze ook wat dikker was. Een gelijkspel in deze ronde.

Conclusie: de bioschnitzels winnen met 3-1 maar op emotionele gronden. Blind geproefd is het een gelijkspel maar een diervriendelijk geproduceerd stuk vlees smaakt toch beter.
Smaak zit ook in het hoofd.

4 opmerkingen:

Robert Koopman zei

Leuke en eerlijke test!

Ik hoop inderdaad dat de beesten die het biovlees leverde een leuk leventje hebben gehad.
Dát vind ik eigenlijk het belangrijkste.
Maar voor velen zal toch de prijs belangrijk zijn....

Anoniem zei

Het prijsverschil is stuitend. Maar eerder omdat de conventionele schnitzel bizar goedkoop is vind ik.

Frank zei

De kilo-prijs voor die bioindustrie-schnitzel is bizal laag, zeker als je het vergelijkt me een beetje normaal ander vlees.
Het eten wat de biologische beestjes hebben gehad is zoals je beschrijft wel een punt van kritiek, zo goed is dat nou ook weer niet voor de rest van hte milieu, misschien voor het beestje lekkerder, maar verder...

Leuke test!
De prijs maakt het bij ons thuis niet aantrekkelijk om biologisch te eten (arme studenten enzo...), maar als over een half jaar een vast inkomen aanwezig is, zal zeker meer biologisch gegeten worden.

Anoniem zei

Ik proefde afgelopen week ham. Biologische, gewone snel gemaakte en slow ambachtelijk-industrieel gemaakte. De laatste won in smaak en mondgevoel. Geen twijfel over. De bio-ham eindigde helaas als laatste.

Bio moet wat doen aan kwaliteit!