donderdag, juni 18, 2009

AVRO Kookboek

Kookprogramma's zijn geen nieuw verschijnsel. In de jaren 20-30 was P.J. Kers de man in het Nederlandse culinaire landschap, hij had een goed beluisterd programma bij de AVRO radio en werd later weggekocht door de VARA. Misschien wel de eerste kookpersonality van Nederland? Werumeus Buning is ook een kandidaat voor deze titel maar was misschien wat te intellectueel, hij had geen radioprogramma en verdiende de kost als dichter en (culinair) journalist.
Recent kocht ik de twee fraaie AVRO kookboeken die Kers eind jaren 20 uitbracht. Terecht bereikten deze boekjes vele herdrukken en grote oplagen. Mooi uitgegeven, fraaie illustraties en goede receptuur. Het zijn een soort basiskookboekjes maar gebaseerd op de wat luxere klassieke keuken. Vol komische AVRO propaganda ook, er staan recepten in voor AVRO Schnitz, AVRO soep en AVRO pudding.

Het proza van deze boekjes doet me wel verlangen naar die tijd, ik krijg visioenen van mijzelf, mijmerend in mijn studeerkamer, waarin ik 's avonds maar even hoef te schellen opdat de vrouw, of beter nog, de meid, aan komt snellen met een AVRO schnitz.

2 opmerkingen:

Lizet Kruyff zei

P.J. Kers, in de oorlog de "verkeerde" kant gekozen.... Daarma in de vergetelheid geraakt. Hij heeft volgens mij ook nog een kookboekje voor in het kombuis geschreven.

Jurgen zei

Lizet, interessant en curieus. Van Werumeus Buning wordt ook beweerd dat hij "verkeerd" was in WOII. Dat is mi niet helemaal correct, hij was lid van de kultuurkamer maar dat was dan ook alles. Een hele zwik schrijvers heeft hem vrijgepleit na WOII.

Maar zegt deze gemeenschappelijke historie iets over de psyche van culinair publicisten...?