vrijdag, april 03, 2009

Rozemarijn Extract Distilleren












Rozemarijn groeit als kool en iedereen met een dergelijke plant in de tuin heeft dan ook flink wat rozemarijnsnoeiafval in de lente. Wat moet je daarmede?
Veel te veel om te gebruiken in de keuken. En, er zijn zelfs keukengoden met een afkeer van rozemarijn, ik citeer Elisabeth David: " In my cooking it has little place...". Ik gebruik het wel maar ben er ook niet echt dol op, het wordt al snel overheersend.

Maar toch vond ik het zonde om de 2.5 liter weckpot vol met rozemarijnblaadjes weg te mikken. Gelukkig had ik nog ruim een liter dubieuze jenever staan die ik toch niet zou opdrinken. De drank en rozemarijnblaadjes fijn gestaafmixered en een weekje laten trekken. De hele prut plus nog een ruime liter water in de smartstill gemikt en distilleren maar. Ik ving alleen de eerste driekwart liter op. Latere fracties hadden ook nog geur en werden een beetje troebel. Waarschijnlijk omdat de alkohol er al uit gedistilleerd was en de rozemarijngeurstoffen niet goed oplosbaar zijn in water. De voornaamste rozemarijn geurstoffen: (alpha pinene (links); 1,8-cineole (rechts) en kamfer) hebben zelfs een hoger kookpunt dan water maar distilleren toch mee met het water alkoholmengsel.
Het rozemarijndistillaat is intens van geur en een druppeltje extract is al genoeg om een hele pan eten van rozemarijnsmaak te voorzien of er zelf mee te verpesten.

Er worden ook heilzame effecten aan rozemarijn toegeschreven, het heeft een antioxidant en anti bacteriele werking. De werkzame stof is Rosemarinic acid en deze distilleert niet mee omdat het een zeer goed wateroplosbare verbinding is. Voor de chemici: het is een polaire verbinding vanwege de zuurgroep maar is vaak ook nog eens geconjugeerd met een suiker.

Dus ik heb nu driekwart liter intens geurend rozemarijnextract zonder heilzame componenten en met twijfelachtig culinair nut.
Wie een beetje wil kan zich melden.

4 opmerkingen:

Robin zei

Lijkt me best handig. Ik verwarmde gisteren wat melk met rozemarijn, voor door de aardappelpuree. Zou ook met zo'n distillaat hebben gekund dus? Door de pastasaus lijkt het me ook handig.

Of in een verstuivertje stoppen en in de lucht verstuiven, vlak voor het eten! (http://www.foodlog.nl/geknipt/bericht/van_wees_komt_met_eetparfum/)

Jurgen zei

Yep, mijn distillaat kan prima een rozemarijninfusie vervangen. Ik moet toegeven dat ik het ook al als parfum heb gebruikt maar het is nogal overheersend. Misschien nog wel geschikt als ik eens een bijeenkomst van culi's bezoek...
De overheersende geur is het grote probleem van rozemarijn en de reden denk ik dat er mensen zijn die er niet zo van houden.
Ik had me ook nooit gerealiseerd dat het veel kamfer bevat, daar worden weer heel andere eigenschappen aan toegeschreven...

Unknown zei

Hoi, nou als ik me melden kan als geinteresseerde: graag. Ik vergoed je de ksoten voor een beetje rozemarijndestillaat. Als aromatherapeut zie ik een wereld aan mogelijkheden voor mij opengaan op deze manier.
Je kunt me bereiken via het contactformulier op mijn site www.ximenes.nl Alvast bedankt voor de inspiratie en de voorpret....
Liesbeth

poof86 zei

Hoe verkrijg je de heilzame stof Rosemarinic acid wel uit de rozemarijn plant? Gewoon de takjes koken en het zit al in het water? Verdampt het verder niet?

Of is het beter een tinctuur te maken met wodka, deze 2 maanden te laten staan en dan de plantenresten eruit te filteren? Is het dan mogelijk de alcohol er achteraf uit te verdampen?

Ik probeer te kijken hoe ik heilzame stoffen uit verse en droge planten kan halen om te gebruiken voor op de huid.

Zijn trouwens alle etherische oliƫn verkregen door stoomdestillatie dan ook afwezig van heilzame stoffen?

Ik ben een leek als het aankomt op chemie :/ misschien dat u mij kunt vertellen waar ik op kan letten en wat ik wel of niet moet geloven :)

Bedankt!

Niels