zaterdag, juni 07, 2008

Zalmsalade, zo kan het ook.

Het is warm en dus tijd om met een vette kledder en een groot glas koele drank in de tuin plaats te nemen. Grijp dan niet naar een kuipje zalmsalade uit de supermarkt, dat is meestal erg vies en bevat voornamelijk aardappels, goedkoop vet, suiker en een keur aan E nummers. Ook nog wat zalm waarschijnlijk.

Het kan anders, zie hier mijn recept voor zalmsalade;

De dag vantevoren. Neem een mooi stuk (moot of filet) verse zalm met vel, besprenkelen met wat citroensap, zout en peper en 10-20 minuten stomen tot het net gaar is. Het is belangrijk alle sappen die uit de zalm komen te behouden. Ik stoomde 20 minuten bij 80 graden in mijn stoomoven, de zalmsappen verzamelen zich dan rondom de vis. Als alternatief zou je in aluminiumfolie in de oven kunnen stomen.

Zalm in eigen vocht laten afkoelen en huid en eventuele graten verwijderen. Het visvlees uitelkaar plukken en met het uit de zalm vrijgekomen vocht een nachtje in de koelkast zetten.

De volgende dag is het vocht grotendeels tot gelei gestold, dit geeft een vollere smaak aan de salade.
Mayonaise maken van 1 eierdooier met citroensap, teentje knoflook, zout en peper en een neutrale olie. Minischepje suiker mag er van mij ook door. Je kunt ook een pot mayonaise opentrekken natuurlijk maar als je moeite doet zelf zalm te stomen lijkt me dat niet aan de orde.
Grote bos dille fijnhakken en met mayonaise naar smaak door de zalm roeren tot een mooie consistentie.

Je weet niet wat je proeft, puur zalm en dille, geen meligheid, heerlijk!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Stoom van 80 graden? Hoe zit dat? Ik ben niet bekend met de werking van een stoomoven, maar dit klinkt wel spannend.

Anoniem zei

Heb sinds een maand een simpele stoomoven. Je kunt iedere temp tussen 50 en 100 graden instellen. Het apparaat laat stoom in de oven tot de ingestelde temp is bereikt. Volgens mij kan dat bij al die dingen.
Voordeel is dus dat je op lagere temp kunt garen en je vis niet aan gort kookt.

Wil eerst nog wat experimenteren met stukken vlees op lage temp garen en post dan iets over dit speeltje denk ik.

Anoniem zei

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case IĆ¢€™ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

cheap nolvadex