zondag, juli 03, 2011

Gerookte Kip


Kip roken op de Weber.

Na een kort maar intens besluitvormingsproces heb ik de verstandige keuze gemaakt en een grote Weber van 57 cm diameter aangeschaft. Het enige voordeel van de bizar dure Big Green Egg boven de Weber lijkt me de snob factor. Als bewijs van de functionaliteit van mijn Weber hier de foto van een kippetje dat ik vandaag rookte.

De kip, een Franse scharrel, eerst overnacht in de koelkast gepekeld met wat citroenrasp, peper en piment. Afspoelen, aanhangend water verwijderen met keukenpapier en minimaal een uur drogen bij kamertemperatuur. Goed drogen is belangrijk omdat rook niet goed pakt op een natte kip.
Met indirecte hitte in de Weber roken; De kooltjes aan de zijkant en in het midden, onder de kip, een bakje met wat water en rozemarijntakjes. Voor het roken gebruikte ik Weberhoutsnippers die je gewoon bij de AH kunt krijgen. De kip neemt vooral in het begin de rooksmaak goed op, gebruik dan dus flink wat hout en sluit de luchtgaten in het deksel volledig.
Mijn Weber heeft een ingebouwde thermometer, door de luchtgaten in het deksel bijna dicht te houden kon ik er voor zorgen dat de temperatuur beneden de 150 graden bleef. Wanneer de temperatuur beneden de 100-120 graden daalt zet ik de gaten wat verder open.  Na ruim een uur was de kip schitterend bruin en had een interne temperatuur van 65 graden.

Prachtig resultaat, door het pekelen sappig en smaakvol met een schitterende rooksmaak.

Voor een authentieke BBQ moet je uren roken op temperaturen beneden de 100 graden en dat is lastig met een Weber. U weet toch het verschil tussen Barbecue en grillen? Ik heb ook nog een Nuropa rookoven waarmee dat wel kan maar de temperatuurcontrole van dat ding is klote. Voorlopig ben ik erg tevreden met mijn grote Weber maar schaf in de toekomst misschien nog wel eens een goede rookoven aan wanneer ik echt lang op lage temperaturen wil gaan garen. Lees hier meer over rookovens  op de site van meathead. Verder ook zeer de moeite waard wanneer u meer over het echte Barbecuen wilt weten.

9 opmerkingen:

Jasper zei

Beste,

Fantastisch hè roken met de Weber! Sinds anderhalf jaar ben ik er ook aan verslaafd geraakt en "grill" nog maar zelden wat de meeste Nederlanders eigenlijk doen wanneer ze BBQ-en.
Ik lees dat je de temperatuur geregeld hebt met de gaten in het deksel. Het wordt aanbevolen om deze ten alle tijde vol open te laten staan en de temperatuur juist te regelen met de gaten onderin. Het idee hierachter is dat je dan een schonere verbranding hebt omdat je het vuur regelt door de zuurstofaanvoer te beperken terwijl als je de gaten bovenop dichtzet je het vuur regelt door het te smoren in zijn eigen rookgassen. Volgens de kenners scheelt dit in schadelijke stoffen in je eten.

Wild Vleesch zei

Beter dan zo'n grill is de Weber Smokey Mountain. daar kan je dus echt in roken, en de temperatuur ook prima in regelen. En kip uit dat ding is heerlijk: http://kralingskroken.blogspot.com/2009/09/gerookte-kip.html

Jurgen zei

Jasper, sinds ik een grote Weber heb gebruik ik hem ook vrijwel alleen om te roken. Tot voor kort gebruikte ik een kleine Smokey Joe en dit grote ding werkt echt veel beter.
Of het uitmaakt de boven dan wel onderschuif dicht te doen betwijfel ik dan weer.
Die kankerverwekkende stoffen zijn nu eenmaal de smaakmakers en iedereen roept maar wat volgens mij. Zuurstof van onder of van boven, zou het verschil maken?

Paul, mijn Nuropa is een soort slechte maar goedkope ripoff van de Smokey Mountain. Heb het ding gekocht toen de Weber rookoven nog niet in NL verkrijgbaar was. Hij staat op mijn verlanglijstje...
Aan de andere kant, hoeveel BBQ's heeft een mens nodig? Ik heb nog een Cobb, voor op vakantie. Ook een mooi ding trouwens.

Jeroen zei

Hallo Jurgen. Ik gebrui ook een Weber om te roken. Ik regel zelf de temperatuur met de schuiven in de bodem enhet deksel. Daarmee kan ik temepraturen bereiken van 100-110 graden. Het is even uitzoeken want het blijkt per BBQ te verschillen. Bij de webers van familieleden gaat het net even anders (leklucht?). Wat ik wel heb gemerkt is dat je absoluut geen weber briquetten moet gebruiken. Die zijn perfect om de temperatuur voor lange tijd zeer hoog te houden. Maar dat nu juist wat je bij roken niet wilt. beter is een goedkopere tuincentrum versie te gebruiken. Dan kun je de lage temperatuur veel beter handhaven. op die manier kun je bijna alle recepten van de "Virtual Weber Bullet" (Klik op mijn naam) bereiden.

Dorinde zei

Ik heb een rookoven voor m'n verjaardag gekregen (wegens gestopt met roken). De ontdooide haringen van de Lidl werden prima gerookt op een rekje, maar de makrelen van de markt vielen, stoer aan een haakje, treurig in het vuur omdat de staarten bijna allemaal loslieten. Maar hoe moet het dan?

David zei

Soms rook ik wel eens wat op de Cobb. Er valt niets aan af te stellen, maar door het uitgekiende ontwerp kan je met heel weinig kooltjes toch goede resultaten krijgen. Normaal kan je met 9 kooltjes gemakkelijk twee hele kippen gaar krijgen, maar als je Ecobrasa kooltjes gebruikt kan je wel drie tot vier uur doorgaan. Voor het roken neem ik dan geen negen maar vier Ecobrasa kooltjes, dat houd de temperatuur goed laag en ze blijven toch heel lang branden. Nadeel is dat Ecobrasa in Amsterdam alleen maar te krijgen is in een soort Stalinistisch ecoparadijs.

Roks zei

Ik rook Allen in een big green egg duur, maar top

Anoniem zei

Er gaat echt niets boven het roken in de BGE. Geen enkel probleem om de temperatuur ook laag te houden en dus koud te roken. Sorry, ik ben om en een echte BGE fan.

Виктор zei

Курить- здоровью вредить! Говорят у нас на Украине.
В этом блоге много о здоровье: http://amritaua2015.blogspot.com/